A-
A+

Coronaoro för hotade orangutanger

Enligt malaysiska myndigheter är alla de testade orangutangerna fria från coronasmitta.
Enligt malaysiska myndigheter är alla de testade orangutangerna fria från coronasmitta.
MalaysiaTT-AFP

Inte nog med skogsskövlingen, nu finns även en oro att Borneos hotade orangutanger löper risk att drabbas av coronaviruset.

Annons

Annons

Delstaten Sabah, på den malaysiska delen av ön, har den senaste tiden rapporterat kraftigt ökad smittspridning. Även personal på ett räddningscenter för vilda djur har insjuknat. Något som har gjort att myndigheter tagit beslut om att testa 30 orangutanger hemmahörande i den regnskogstäta delstaten.

Hittills har antigen-testerna som utförts inte visat på någon smitta.

Testning är ett väsentligt redskap för oss att ta oss igenom den här pandemin, det är lika viktigt för orangutangerna, säger en talesperson för Sabahs viltvårdsdepartement.

Att djur drabbas av covid-19 hör till ovanligheterna, men förekommer. Nyligen rapporterades att flera gorillor i en djurpark i Atlanta i USA testat positivt för sjukdomen.

Antalet orangutanger har minskat med över 50 procent de senaste 60 åren. Alla som lever fritt i det vilda gör det på öarna Sumatra och Borneo. Totalt uppskattas det finnas omkring 70 000 orangutanger kvar, majoriteten av dem på Borneo, enligt Världsnaturfonden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!