-
+

Coronapass på väg i Danmark

Tillförordnad finansminister Morten Bødskov, Brian Mikkelsen från Dansk Erhverv och Lars Sandahl Sørensen från Dansk industri vid en pressträff om coronapass i Danmark.
Tillförordnad finansminister Morten Bødskov, Brian Mikkelsen från Dansk Erhverv och Lars Sandahl Sørensen från Dansk industri vid en pressträff om coronapass i Danmark.
DanmarkTT-Ritzau

Danmark hoppas bli ett av de första länderna i världen som inför ett digitalt coronapass. Om tre, fyra månader kan passet, som visar om innehavaren blivit vaccinerad mot covid-19, vara på plats, enligt regeringen.

Annons

Annons

Tillförordnad finansminister Morten Bødskov (S) beskriver det som ett extra pass, som man kan ha i sin mobiltelefon för att bevisa att man fått vaccinet.

Det handlar om att vi som land utnyttjar de teknologiska fördelar vi har. Vi kan bli bland de första i världen som har det och kan visa det för resten av världen, säger han.

Men en annan form av vaccinationsdokumentation ska vara möjligt att få redan i slutet av februari. Då ska det nämligen bli möjligt att se att man blivit färdigvaccinerad på en hemsida som drivs av den danska Sundhedsstyrelsen.

Bidra till öppning

När formerna är helt utarbetade ska regeringen och näringslivet diskutera hur det digitala passet ska kunna användas. Bødskov säger att smittoläget i Danmark blir avgörande.

Förhoppningen är att vaccinationsintyg, eller så kallade pass, ska bidra till återöppnandet av det danska samhället och vara till hjälp för exempelvis näringslivet och kulturen. Tillförordnade finansministern beskriver passet som en "extra trygghet" när Danmark öppnas ytterligare.

Annons

Annons

"Många år framöver"

Beskedet kommer efter önskemål som framförts av näringslivsorganisationerna Dansk industri och Dansk Erhverv.

Genom att använda vårt digitala försprång så kan vi öppna för resor och deltagande i kulturlivet i Danmark. Vi kommer att ha glädje av coronapasset i många år framöver, säger Lars Sandahl Sørensen, chef för Dansk industri.
Det är ljuset i slutet av tunneln, säger Brian Mikkelsen, chef för Dansk Erhverv, optimistiskt på en presskonferens.

Finns på Island

Island började i januari att dela ut särskilda passhandlingar till medborgare som har vaccinerat sig mot coronaviruset, för att de ska få större möjligheter att resa utomlands. Dessa kan beställas via hälsodepartementets hemsida.

Flera turistländer inom EU hoppas på att ett slags vaccinpass eller vaccinintyg ska kunna införas för att få fart på resandet igen, och diskussioner kring detta pågår. Men vid EU-toppmötet den 21 januari ansåg stats- och regeringschefer att det var för tidigt att fatta beslut.

När frågan var uppe i en interpellationsdebatt i den svenska riksdagen under tisdagen sade socialminister Lena Hallengren (S) att det är angeläget att ett vaccinationsintyg ska finnas på plats så fort som möjligt. Men hon underströk att det är minst lika viktigt att lösningen blir ändamålsenlig och fungerar internationellt.

Arbetet med att ta fram gemensamma europeiska specifikationer pågår och även i Sverige pågår ett "konkret nationellt arbete", enligt socialministern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss