Coronaskeptisk demonstration upplöst av polis

En demonstrant håller en tysk riksflagga med en bild på Donald Trump framför Brandenburger Tor i Berlin.
En demonstrant håller en tysk riksflagga med en bild på Donald Trump framför Brandenburger Tor i Berlin.
TysklandTT-AFP-Reuters

Runt 38 000 demonstranter hade samlats i Berlin för att protestera mot coronarestriktioner. Efter en dryg timme avbröts protesten av polis sedan deltagare vägrat rätta sig efter smittskyddsreglerna.

Annons

Annons

Enligt polisen har demonstranterna problem med att hålla avstånd och måste därför bära munskydd.
Enligt polisen har demonstranterna problem med att hålla avstånd och måste därför bära munskydd.

Mer än 3 000 poliser var utkommenderade för att se till att demonstrationerna höll sig till föreskrifterna och Berlins polischef Barbara Slowik varnade på fredagen för att demonstrationen snabbt kommer att upplösas om deltagarna inte följer säkerhetsreglerna.

Vi kommer inte att stå och se på hur tiotusentals samlas och skapar smittrisk.

Fick avslag

Demonstrationen hade först fått avslag, men fick klartecken på fredagskvällen – risken för smittspridning räcker inte för att förbjuda demonstrationer. Men kraven på arrangörerna var hårda, vakter och högtalarutrop skulle se till att alla höll en och en halv meters avstånd.

Demonstrationståget avgick vid klockan elva. Till en början behövde demonstranterna inte bära munskydd, men när polisen vid tolvtiden konstaterade att de inte höll avstånden beslutade polisen om munskyddskrav. Strax efter klockan ett avbröt polisen demonstrationen då deltagarna trots upprepade uppmaningar inte följde smittskyddsföreskrifterna.

"Av den anledningen finns det inget annat alternativ än att upplösa församlingen" meddelade polisen över högtalaranläggningen, skriver Berliner Zeitung.

Efter beskedet började demonstranterna skandera "motstånd" och "vi är folket". Polisen uppger att det på sina håll uppstått oroligheter då vissa deltagare bland annat satt eld på containrar och blockerat vägar. Omkring 300 deltagare frihetsberövades.

Annons

Annons

Nya restriktioner

Den 1 augusti hölls en liknande demonstration med runt 20 000 deltagare, en blandning av extremhöger, extremvänster, vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker. Även den avbröts tidigt efter flera brott mot smittskyddsreglerna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på fredagen att kampen mot viruset kommer att bli en stor utmaning under hösten och vintern. Tillsammans med ledarna för de 16 delstaterna presenterade hon en rad nya restriktioner för att hejda smittspridningen – bland annat böter på minst 50 euro för de som inte bära munskydd på platser där det krävs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons