A-
A+

Covid-19 ger immunitet ända in i märgen

En infektion med sars-cov-2 resulterar antagligen i att kroppen producerar antikroppar i flera år framöver, även om nivåerna är låga.
En infektion med sars-cov-2 resulterar antagligen i att kroppen producerar antikroppar i flera år framöver, även om nivåerna är låga.
CoronavirusetTT

En infektion med sars-cov-2 resulterar även i att långlivade plasmaceller vaknar till liv och börjar producera antikroppar.

Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång, säger forskaren Marcus Buggert.

Annons

Annons

Precis som alla andra virusinfektioner resulterar även covid-19 i att kroppen börjar producera antikroppar.

De här antikropparna ger ett bra skydd, men efter ett tag går nivåerna av dem ofta ner, säger Marcus Buggert, biträdande lektor vid Karolinska institutet.

Detta har oroat forskarna, eftersom det har funnits och finns farhågor om att immuniteten försvinner efter en tid.

Men nu kan forskare vid bland annat Washington University School of Medicine i USA konstatera att även en mild infektion av sars-cov-2 resulterar i att så kallade långlivade plasmaceller aktiveras.

Lång tid

De här cellerna finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar. Det här är duktiga forskare och vad de har gjort är att de har analyserat benmärgsprover från försökspersoner och sett att de här cellerna aktiveras efter en covidinfektion. En väldigt invasiv forskning, med andra ord, som vi knappast skulle få etiskt tillstånd för här i Sverige, säger Marcus Buggert.

Resultatet, som presenteras i tidskriften Nature, innebär att kroppen, även efter en mild infektion, kommer att producera antikroppar mot coronaviruset en lång tid framöver.

Annons

Annons

Mildare sjukdom

De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, säger Marcus Buggert.

Nivåerna av dessa antikroppar är dock låga, så därför kan en person ha dessa antikroppar, trots att de inte går att hitta med ett vanligt antikroppstest.

Huruvida vaccinerna också aktiverar dessa immunceller är det dock ingen som vet än.

Det återstår att se, men det skulle förvåna mig om de inte gör det, säger Marcus Buggert.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!