A-
A+

Covidtestning gav lyft åt bussbolaget Nobina

Nobina gav sig in i covid-branschen. Arkivbild.
Nobina gav sig in i covid-branschen. Arkivbild.
EkonomiTT

Trots pandemin gör busskoncernen Nobina, med kunder som SL och Skånetrafiken, rekordvinst.

En omställning av en del av verksamheten till covid-testning, ligger bakom utvecklingen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nobina, som är störst i Norden på offentligt upphandlad kollektivtrafik med bussar, redovisar en rekordomsättning och rekordvinst för det brutna räkenskapsåret mars 2020-februari 2021.

Bidragande var en omställning av Nobinaägda Samtrans verksamhet till covid-testning. Men också att koncernen har många fasta avtal med huvudmän som SL (i Region Stockholm) och Skånetrafiken, som inbringar pengar och håller intäkterna uppe.

Våra huvudmän har restriktioner att förhålla sig till som vi förstår till fullo. Men vi kör våra bussar på uppdrag i stort sett i samma omfattning som förut, säger Magnus Rosén, vd på Nobina.

Upphandlade avtal

I den svenska verksamheten, som exempel, har Nobina offentligt upphandlade avtal som till 80 procent utgörs av så kallade produktionsavtal och till 20 procent av incitamentsavtal. Ofta är avtalen skrivna på åtta till tio-års perioder.

När det gäller incitamentsavtalen har vi haft en utmaning i att det är färre som åker, säger Magnus Rosén.

Beläggningen på bussarna har under pandemin legat mellan 50-70 procent, enligt honom. I dagsläget är man nere på runt 50 procents beläggning.

Nobinas vinst före skatt uppgick till 534 miljoner kronor, en ökning från 399 miljoner kronor året före. Omsättningen landade på 10,8 miljarder kronor, upp från 10,6 miljarder kronor föregående år.

Annons

Annons

Ställde om

Samtrans, som kört så kallad omsorgstrafik, ställde om stora delar av verksamheten i Sverige till testverksamhet på i dag omkring 300 teststationer för covid-testning och har även skött logistiken med att transportera testen till labb åt Infosolutions.

Den biten var liten från början men har växt efterhand, säger Magnus Rosén.

Resultatet har också stärkts av en viss del kostnadsbesparingar i verksamheten. Under förra sommaren hade bolaget en del av personalen vid huvudkontoret på korttidspermittering. Enligt Magnus Rosén har man tagit emot mellan 2-3 miljoner kronor i statliga stöd.

Vi är inte klara över om vi ska behålla de pengarna. De ingår inte i resultatet, säger Magnus Rosén.

Styrelsen föreslår en aktieutdelning till ägarna på 3:77 kronor per aktie, motsvarande 75 procent av vinsten efter skatt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?