A-
A+

Cummings: Johnson ljuger om flockimmunitet

Den brittiska regeringens förre chefsrådgivare Dominic Cummings hävdar att flockimmunitet var ett mål i landets pandemistrategi. Arkivbild.
Den brittiska regeringens förre chefsrådgivare Dominic Cummings hävdar att flockimmunitet var ett mål i landets pandemistrategi. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

Den före detta chefsrådgivaren Dominic Cummings anklagar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson för att ljuga om vilken strategi regeringen hade för att hantera pandemin.

Cummings hävdar att flockimmunitet var ett mål – något som Johnson förnekar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Cummings fick sparken förra året, och har sedan dess varit inblandad i flera bitska ordväxlingar med Downing Street.

Han är kallad att vittna inför det brittiska parlamentets utskott för hälsa och vetenskap på onsdag, och har redan antytt att han har avgörande dokument som kommer att avslöja vad han anser är regeringens misslyckade hantering av pandemin förra året.

Sent på lördagen twittrade han att regeringen inledningsvis tänkte hantera coronaviruset som en influensa och att strategin var att bygga upp en flockimmunitet, något premiärminister Boris Johnson förnekar.

"Nummer 10 (Downing Street, premiärministerns kansli) bestämde sig för att ljuga. Mycket dumt och omoraliskt att ljuga om det", skrev Cummings.

Flockimmunitet var uttryckligen "den officiella taktiken", hävdar Cummings.

"Det rätta hade varit att medge det premiärministern vet stämmer: Vi hade fel plan, och vi ändrade den när vi insåg det", skriver han.

Regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance antydde i mars 2021 att flockimmunitet var ett av målen, men hälsominister Matt Hancock sade två dagar senare att flockimmunitet "varken var ett mål eller en strategi".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss