A-
A+

Då dyker bostadspriserna

Bostadspriserna väntas gå ned från och med 2022 enligt SBAB. Arkivbild.
Bostadspriserna väntas gå ned från och med 2022 enligt SBAB. Arkivbild.
BostadTT

Bostadspriserna har skjutit i höjden det sista året. Vändningen kommer – men det dröjer. Först 2022–2024 spås en nedgång på sex procent enligt en ny prognos från SBAB.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bostadsmarknaden kommer att hålla i sig upp ett tag till. För 2021 väntar sig SBAB att priserna stigit i genomsnitt med 11,1 procent med en bättre utveckling för villor än bostadsrätter. Men samtidigt som den ekonomiska tillväxten fortsätter under 2022 spås dock då en marginell nedgång på 0,3 procent. Desto tyngre är då prognosen för 2023 och 2024 med prisfall på 3,2 respektive 2,6 procent.

Detta som en konsekvens av stigande boräntor.

"6 procent kan låta mycket men ska jämföras med den beräknade prisuppgången på över 20 procent under åren 2020 och 2021. Det är således ingen dramatik att tala om", säger Robert Boije, chefsekonom hos SBAB i ett pressmeddelande.

En faktor som SBAB lyfter som prispressare skulle vara att konsumtionen förändras betänkligt efter det att pandemin har klingat av.

"Det finns förstås möjlighet till ytterligare uppgång i bostadspriserna om svensk ekonomi tuffar på och boräntorna inte höjs så mycket som i vår prognos. Samtidigt finns också risk för ett större fall än i vår prognos om det enormt ökade intresset för bostadskonsumtion klingar av i takt med att folk återgår till mer normala konsumtionsmönster när pandemin är över", säger Robert Boije.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr