A-
A+

Då kan tidigare sjuka vaccineras mot covid

Att ha kvarvarande symptom som luktbortfall ger inga problem vid vaccineringen. Arkivbild.
Att ha kvarvarande symptom som luktbortfall ger inga problem vid vaccineringen. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Personer som har haft covid-19 kan vaccinera sig när de är friska, enligt Folkhälsomyndigheten. Men vad är frisk när många symptom dröjer sig kvar?

Annons

Annons

Den generella rekommendationen att inte vaccineras när man är sjuk gäller även för covid-19. Enligt Folkhälsomyndigheten ska man inte ta vaccinationen om man inte är fullt frisk eller om man har tecken på pågående infektion.

Många som varit sjuka i covid-19 har dock långvariga symtom som andfåddhet, luktbortfall, hosta eller trötthet. Räknas man då som sjuk eller frisk nog att ta sprutan?

Rådet att inte vaccinera sig när man är sjuk handlar om akutsjukdom. Har man kvarstående symptom så är det inte det man menar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Så lite hosta och risigt tillstånd är ok?

Ja om det inte är början på en förkylning eller liknande för då är det bättre att vänta.

De symtom man framför allt ska vara uppmärksam på är feber eller andra tecken på en pågående inflammation i kroppen, som smärta eller att man rent allmänt mår dåligt. Det säger Helena Hervius Askling, överläkare på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset, som sitter i Region Stockholms expertgrupp för vaccinationer.

I övrigt är det fritt fram att ta sprutan, så länge man känner sig frisk och mår bra.

Lite lindrigare symtom som att man lätt bli andfådd, är hostig, eller kanske har tappat lukt och smak, det skulle inte jag säga är någon risk, säger hon.

Ingen brådska

Samtidigt anser både Hervius Askling och Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, att det inte är någon brådska med att ta sprutan efter att man varit sjuk.

Nu har ju Folkhälsomyndigheten en policy om att alla ska ta två doser oavsett om man haft covid-19 eller inte. Men har man nyligen haft covid-19 finns inget vettigt argument för att man ska springa och vaccinera sig. Man kan lika gärna vänta en månad eller två, säger Sällberg.

Annons

Annons

Vet lite om långtidssjuka

För långtidssjuka finns hittills ingen nationell rekommendation kring vaccination. Dit räknas de som har symtom i fler än 12 veckor efter insjuknande och där symptomen inte kan förklaras av någon annan diagnos.

Den här gruppen med allvarliga kvarstående symptom efter covid eller vad man möjligen tror är efter covid – den gruppen vet man än så länge ganska lite om i vilken utsträckning vaccination påverkar dem, säger Anders Tegnell.

Enligt Socialstyrelsen, som arbetar med frågan, behöver den behandlande läkaren göra en samlad bedömning av patientens symtom, hälsostatus och risk att drabbas av svår sjukdom vid en eventuell ny covid-19-infektion.

Man kan få biverkningar som gör det svårt att bedöma hur grundsjukdomen utvecklas. Därför är det olämpligt att vaccinera sig när man är sjuk, säger Anders Tegnell.

Efterlyser större tydlighet

Region Stockholm rekommenderar att man inte vaccinerar vid pågående kraftiga symtom som är under utredning, oavsett orsak till symtomen.

Ett problem med just postcovid är att begreppet rymmer så många olika tillstånd. Helena Hervius Askling efterlyser därför en större tydlighet från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen när det gäller vaccinationen av de olika grupperna.

En del har besvär, men inte så mycket besvär efter ett halvår. Andra har kraftig inflammation med pågående feber och andningsbesvär, så man kan inte ge en rekommendation för hela gruppen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!