A-
A+

Dadi Freyr: Inspireras av mammas dans

Dadi Freyr är en av favoriterna i årets Eurovision Song Contest. Pressbild.
Dadi Freyr är en av favoriterna i årets Eurovision Song Contest. Pressbild.
Eurovision Song ContestTT

Dadi Freyr var den stora favoriten inför Eurovision Song Contest 2020, som ställdes in till följd av pandemin.

Nu laddar islänningen för en ny omgång av tävlingen – men känner sig inte snuvad på segern.

Jag tror att vi tog det bättre än många andra, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Dadi Freyr tillsammans med sitt Gagnamagnid. Pressbild.
Dadi Freyr tillsammans med sitt Gagnamagnid. Pressbild.

Med låten "Think about things" tog Dadi Freyr och hans grupp Gagnamagnid Eurovisionpubliken med storm 2020. Med specialgjorda instrument, "uniformer" av turkosa mjukisdressar och en minimalistisk men originell dans charmade han och Gagnamagnid tittare långt utanför Islands gränser. Det nordiska landet i väst har aldrig tidigare vunnit Eurovision och nu såg chanserna ut att vara goda – tills pandemin satte stopp.

Det var tråkigt, men vi förstod att det skulle hända. Samtidigt insåg vi tidigt att vi ville gå tillbaka och slutföra det vi påbörjat, säger Dadi Freyr.

Men även årets omgång av tävlingen har kantats av bakslag. Under söndagen testade en medarbetare i den isländska delegationen positivt för covid-19 i ett av rutintesten som sker var 48:e timme. Hela delegationen sattes i karantän, och missade Eurovisions öppningsevenemang "turkosa mattan".

De senaste beskeden från EBU är att Dadi Freyr ska testas för covid både inför onsdagens genrep och torsdagens semifinal.

Relationstipsar

Dadi Freyr är trots allt nöjd med utgången förra året – målet var framför allt att sprida låten i världen. I år är han och Gagnamagnid tippade att komma bland topp fem.

Jag känner mycket väl att årets låt kan vara vinnaren. Vi tävlade inte med förra årets låt, ingen såg den på scenen, så det är omöjligt att säga vem som hade vunnit. Det här året är det 1 på 39 att vi vinner precis som då. Så jag känner inte att vi har gått miste om någonting, säger han.

Låten "Think about things" handlade om dottern, och årets bidrag "10 years" fortsätter på familjetemat – nu står relationen med frun Árný Fjóla Ásmundsdóttir i fokus.

Det är verkligen mer ovanligt att sjunga om långvarig kärlek, men det är för att det är betydligt vanligare att få sitt hjärta krossat. Att vara tillsammans i tio år tar ju tio år, säger han.

TT: Vad är dina bästa relationsråd?

Jag vet inte, hitta den bästa personen för dig – och behåll henne.

Annons

Annons

"Sista gången"

Gruppens dansstil kom till under ett framträdande 2017, när de helt enkelt bestämde sig för att gå sidosteg fram och tillbaka.

Det hela var superenkelt, eftersom vi inte är dansare. Vi är bara en grupp vänner som tycker att det skulle vara kul att åka till Eurovision, säger Dadi Freyr.
Många danssteg är inspirerade av hur min mamma dansar, sedan testar vi olika saker i praktiken.

Efter Eurovision väntar en turné i Storbritannien om allting går som planerat och därefter ger han sig ut på världsturné – två av många chanser som har dykt upp efter förra årets hitlåt. I september får han även ett nytt tillskott i familjen.

TT: Kommer det barnet också att få en egen låt i Eurovision?

Nej, det här är mitt sista Eurovision, jag tror att jag har gjort allt jag kan i år. Jag vet inte hur jag kommer att känna om några år, men just nu känns det verkligen som att det blir sista gången, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!