A-
A+

Dagens besked avgörande för svensk Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
NatoTT

Dagens besked i det turkiska utrikesutskottet kan bli avgörande för svenskt Natomedlemskap.

Om det blir ett ja i utskottet, så är det 99,5 procent att det också blir ett ja när hela parlamentet röstar, säger den turkiske journalisten Guldener Sonomut.

Klockan elva, svensk tid, sätter sig det turkiska utrikesutskottet för att besluta om en handfull ärenden. Punkt nummer tre är den svenska ansökan om att få bli medlem i försvarsalliansen Nato.

Stalltipset är att utskottet kommer att godkänna ansökan och skicka den vidare för ett slutgiltigt beslut i den stora kammaren. Både de partier som stödjer regeringen och en majoritet av oppositionen väntas rösta ja, bedömer Guldener Sonomut på turkiska NTV, som har bevakat Nato i mer än 25 år.

Om utrikesutskottet säger ja, och det är vad som förväntas, då är det en väldigt liten möjlighet att det sedan inte kommer att gå igenom i kammaren, säger Guldener Sonomut.

Koraner och PKK

Han är 99,5 procent säker, säger han. Den lilla reservationen på en halv procent är för att det skulle kunna hända saker före den slutliga omröstningen, till exempel en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm eller en stor PKK-demonstration.

En stående kritik från president Recep Tayyip Erdogan har ju varit att Sverige inte har varit tillräckligt tuff mot terrorstämplade PKK och andra organisationer. Den senaste tiden har tongångarna dock varit något mer försonliga.

Det mest intressanta beskedet från utskottet kanske inte blir röstsiffrorna, utan hur beslutet formuleras. Där kommer det att framgå hur snabbt ratificeringen kan ske i kammaren.

Om det skickas över som ett ärende för omedelbart beslut, så hamnar det högst upp på parlamentets agenda. Det innebär att det kan ratificeras någon gång mellan fredag och tisdag, säger Guldener Sonomut.

Ärendet kan också skickas till kammaren som ett brådskande beslut, vilket även det innebär att ratificeringen kommer att ske snart.

Ett tredje alternativ är att kammaren behandlar ansökan enligt normal procedur, vilket betyder ratificering först i slutet av året.

Tror på snabbt beslut

Men Sonomut tror att det blir ett snabbt beslut. Erdogan har varit tydlig med att det nu är dags för ratificering.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har pekat ut Natos utrikesministermöte i Bryssel den 28-29 november som en tidpunkt för när Sverige kan vara med i Nato. Då skulle den svenska flaggan kunna hissas utanför Natos högkvarter och utrikesminister Tobias Billström (M) delta som fullvärdig medlem.

När utrikesutskottet har röstat går det att se om den tidsplanen håller.

Men tidpunkten beror inte enbart på Turkiet. Inte heller Ungern har godkänt Sverige som ny Natomedlem. Landets premiärminister Viktor Orbán har tidigare lovat att hans land inte ska vara sist att godkänna Sverige. Men i Budapest finns ännu inget datum för när ratificeringen kommer att ske.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.