A-
A+

Dagliga coronatester väntar OS-idrottarna

Den svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis får finna sig i att testas för covid-19 varje dag under OS i Tokyo i sommar. Arkivbild.
Den svenske stavhoppsstjärnan Armand Duplantis får finna sig i att testas för covid-19 varje dag under OS i Tokyo i sommar. Arkivbild.
OlympisktTT

Trots nödläget i Japan går OS-planerna vidare. Att det blir ett annorlunda evenemang står dock klart, och alla idrottare får räkna med att coronatestas varje dag under spelen.

Frågan om det blir någon publik på Tokyos läktare hänger fortsatt i luften.

Annons

Annons

Annons

Annons

OS-chefen Seiko Hashimoto och IOK:s ordförande Thomas Bach under onsdagens möte inför OS och Paralympics i Tokyo.
OS-chefen Seiko Hashimoto och IOK:s ordförande Thomas Bach under onsdagens möte inför OS och Paralympics i Tokyo.

Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), säger att han till fullo förstår beslutet att utlysa nödläge i Tokyo för att bekämpa smittspridningen under coronapandemin. Men han är fortfarande övertygad om att det går att hålla ett säkert och lyckat OS i Tokyo med start om mindre än tre månader.

Den tyske IOK-ordföranden uttalade sig under onsdagen i samband med ett möte med organisatörerna för sommarens OS, som i fjol sköts upp ett år.

IOK är fullt inställda på att kunna leverera ett framgångsrikt och säkert OS och Paralympics, sade Bach.

Inga restaurangbesök

Samtidigt presenterades de senaste detaljerna kring hur spelen ska kunna bli av utan att säkerheten äventyras.

För idrottarna handlar det bland annat om omfattande covid-19-tester. Alla OS-deltagare kommer att behöva testas två gånger innan de kliver på flyget till Japan och väl på plats är det dagliga tester som gäller. Alla som befunnit sig i närheten av idrottarna kommer också att behöva testas varje dag, står det i det gemensamma pressmeddelandet från IOK, IPK (Internationella paralympiska kommittén), OS-arrangören och japanska myndigheter.

Samtliga med någon funktion kring spelen – det kan vara idrottare, ledare, funktionärer eller journalister – måste också hålla sig till OS-specifika platser och transportmedel. Det innebär till exempel att man inte får nyttja kollektivtrafiken, eller gå på allmänna restauranger.

Annons

Annons

Hoppas på publik

OS och Paralympics kommer att bli unika evenemang på de flesta sätt. Men fortfarande stänger man inte helt dörren för att åtminstone behålla delar av den magiska stämning som brukar inrama spelen.

Det står redan klart att inga internationella åskådare kommer att släppas in, men ännu hoppas arrangörerna kunna tillåta viss japansk publik. Beslut i frågan skjuts dock upp till juni.

"Efter att ha sett hur smittläget i Japan utvecklas, bland annat med nya virusvarianter, har vi bestämt oss för att beslutet i publikfrågan kommer att tas i juni", skriver man i pressmeddelandet.

Hur många åskådare som kan tillåtas får avgöras av hur smittläget i Japan ser ut i maj och juni. Men det går enligt OS-chefen Seiko Hasimoto inte heller att utesluta att det i slutändan blir helt tomma läktare.

Säkerheten är främsta prioritet. För att uppnå det måste vi utvärdera läget och ta ett beslut därefter. Men i nuläget är det väldigt svårt att tänka sig fullsatta läktare, det förstår jag, sade Hashimoto på onsdagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?