A-
A+

Dags att registrera anonyma kontantkort

Sedan augusti är det förbjudet att sälja anonyma kontantkort. Arkivbild.
Sedan augusti är det förbjudet att sälja anonyma kontantkort. Arkivbild.
EkonomiTT

För att försvåra hemlig kommunikation mellan kriminella och underlätta polisens arbete blev det i augusti förbjudet med anonyma kontantkort.

För den som har ett anonymt kort är det nu hög tid att registrera det.

Annons

Annons

Efter den 1 februari går det inte längre att fylla på oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner eller mobila bredband. Det efter att nya regler om registrering av förbetalda tjänster började gälla i augusti förra året.

Operatören måste numera registrera abonnentens namn, postadress och personnummer för att kontantkortet ska kunna säljas och fyllas på.

Majoritet registrerade

Under första halvåret 2022 fanns runt 677 000 aktiva kontantkort hos operatören Hi3G (Tre och Hallon), enligt Post- och Telestyrelsens statistik. Hos Telia fanns under samma period runt 420 000 aktiva kort.

En absolut siffra har jag inte möjlighet att dela men kan säga att en merpart av våra kunder är registrerade, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Hos Telenor finns i dag runt 200 000 aktiva kontantkort. Av dessa är "ungefär 2/3 registrerade och 1/3 fortfarande oregistrerade", säger Telenors presskontakt Boel Bengtsson till TT via mejl.

Tele 2, som erbjuder kontantkort genom dotterbolaget Comviq, redovisade i sin senaste kvartalsrapport 999 000 aktiva kontantkort. En majoritet är i dag registrerade, enligt Karolina Wittgren, produktchef på Comviq.

Totalt kan det alltså röra sig om 100 000-tals kontantkort som fortfarande behöver registreras hos de största operatörerna.

Annons

Annons

Registrera för att fylla på

Den som har bank-id kan registrera sig på sin teleoperatörs hemsida.

Om man inte har bank-id kan man registrera sig med giltig legitimation hos Comviqs återförsäljare, enligt Karolina Wittgren.

Ungefär samma procedur gäller hos Telia, Hallon och Telenor. Telenor-kunder kan också registrera sig online med foto-id genom en särskild verifieringstjänst.

Den som har skyddad identitet kan efter registrering fortfarande ha hemligt nummer, enligt operatörerna.

Om du inte har svenskt personnummer så kan du antingen gå in på hemsidan och använda vår digitala lösning där för att registrera dig, eller så går du till någon av våra återförsäljare, säger Wittgren.
På samma sätt fungerar det om du har skyddad identitet, tillägger hon.

Pengarna är kvar

Pengarna på ditt kontantkort kommer inte att gå förlorade, även om du inte registrerar dig innan den februari.

Men för att ladda på med mer pengar krävs att en registrering görs.

Våra kunder får givetvis möjligheten att använda upp det innehåll som de har laddat på kortet sedan innan. Men de kommer inte ha möjlighet att ladda på med nytt innehåll efter lagen trätt i kraft, säger Roija Rafii på Telia.
För att säkerställa att våra kunder har en fullgod tjänst så uppmanar vi våra kunder att registrera i så god tid som möjligt, säger Karolina Wittgren på Comviq.

Brottsbekämpande syfte

Syftet med de nya reglerna kring anonyma kontantkort är att försvåra hemlig kommunikation mellan kriminella och för att underlätta för polisen.

Polisen behöver exempelvis kunna knyta en person till ett telefonnummer för att få tillstånd till hemlig avlyssning.

Efter augusti är det inte heller tillåtet att överlåta ett kontantkort till någon annan utan att omregistrera det.

Om ett kontantkort används av någon annan än den som är registrerad på kortet är operatören nu skyldig att stänga av tjänsten. Det gäller däremot inte om utlåningen sker tillfälligt eller till en närstående.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.