A-
A+

Dags för VM-kvart: "Lite pirrigt är det"

Jonathan Carlsbogård när landslaget tränade i Tele2 arena.
Jonathan Carlsbogård när landslaget tränade i Tele2 arena.
HandbollTT

Från och med nu är det vinna eller försvinna som gäller för handbollslandslaget.

Som tur är kryllar Blågult av vana vinnare.

Men att spela en VM-kvartsfinal på hemmaplan inför kanske 20 000 är såklart något alldeles extra. Så lite pirrigt är det, säger Jonathan Carlsbogård.

Annons

Annons

Jonathan Carlsbogård under landslagets pressträff.
Jonathan Carlsbogård under landslagets pressträff.

Den svenske vänsternian har nyss avslutat en pingismatch på landslagshotellet i Älvsjö när han sätter sig för att ge en intervju inför onsdagens VM-kvartsfinal. Stämningen på pressträffen är avslappnad, så som den nästan alltid är när det handlar om handbollslandslaget.

På måndagskvällen såg spelarna hur Danmark besegrade Egypten, som nu blir Sveriges motståndare i kvarten. Lagen möttes både i VM och OS 2021, med seger respektive förlust som resultat.

Egypten är ett bra lag, ganska komplett och väldigt tunga framåt i sina satsningar man mot man. Det gäller att vi inte slappnar av i något moment för då kommer vi bli straffade direkt, säger Carlsbogård.

Sverige kan samtidigt knappast komma till matchen med en bättre känsla. EM-guldet i fjol har följts upp med sex raka segrar i VM, vilket tillsammans betyder tolv raka vinster i mästerskapssammanhang.

Vana vinnare

Vinnarkulturen som Sverige har byggt upp är stark och återspeglas också i var spelarna hör hemma i vardagen. Nästintill varenda spelare i VM-truppen spelar i toppklubbar ute i Europa och fler än hälften av spelarna är med i Champions League.

Jonathan Carlsbogård bytte själv tyska Lemgo mot FC Barcelona inför den här säsongen. Hans Barça är obesegrat både i Spanien och i Champions League.

Man blir bättre av att möta de bästa spelarna och lagen varje vecka. Och bara på träningarna är det stor skillnad med världsklasspelare överallt, man måste vara fokuserad nonstop, säger göteborgaren.
Vi har många spelare som har krav på sig att vinna i den miljö man är i och det skapar en kultur både på träningar och i allt vi gör här i landslaget.

Förbundskapten Glenn Solberg:

Det betyder mycket att ha spelare som är i de bästa klubbarna och har bra roller och spelar mycket där. Vi har så lite tid tillsammans och är beroende av att de är i bra miljöer där de är.

Annons

Annons

Prestigeseger

Är man van att spela i en storklubb är också pressen som följer med en VM-kvartsfinal på hemmaplan ganska hanterbar.

Många av oss hur ju en press i vardagen som ibland är mer än vad det är här, många klubbar sätter en extrem press på sina lag och spelare. Så de flesta är ju vana vid det, säger Carlsbogård
Men att spela en VM-kvartsfinal på hemmaplan inför kanske 20 000 är såklart något alldeles extra. Så lite pirrigt är det.

27-åringen hör förresten till den halva av landslaget som redan har tagit en hyfsat prestigefull seger inne på Tele2 arena, där man på måndagen fick göra ett träningspass.

Ja, vi var tvungna att känna lite på mattan. Men då blev det en fotbollsmatch. Jag gjorde faktiskt inga mål, jag var i försvaret och försökte undvika att "de gamla" gjorde mål. Och "de unga" vann, säger Carlsbogård med ett belåtet leende.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.