A-
A+

Dahlqvist: Jag hade inte tackat nej till VM-guld

Maja Dahlqvist på plats i Planica inför skid-VM. Arkivbild.
Maja Dahlqvist på plats i Planica inför skid-VM. Arkivbild.
SkidorPlanica, TT:s utsände

Hon bröt förbannelsen i fjol. Nu verkar den vara tillbaka.

Men Maja Dahlqvist vägrar tro att vinterns driva av andraplatser, men noll segrar, betyder något inför dagens sprint på skid-VM.

Jag har känt att det är det här som är målet. Jag kan gärna ta fem andra pallplatser om jag får ett VM-guld, säger hon.

Annons

Annons

I fjol såg Maja Dahlqvist en gång för alla ut att tvätta bort stämpeln som den eviga tvåan, när hon vann säsongens fyra första sprintar. Dessförinnan hade hon bara en seger i världscupen och mellan januari 2018 och januari 2021 var hon på pallen i sprint elva gånger i rad utan att ta den där första förstaplatsen.

I vinter har det gått troll i det på nytt. Det ska sägas att Dahlqvist visat upp en otroligt jämn och hög nivå, och hon toppar sprintcupen efter att ha tagit sig upp på pallen fem gånger. Några segrar har det dock inte blivit.

"Vore pricken över i"

I premiären i Ruka ledde hon när hon föll strax före upploppet. Därefter har hon blivit tvåa fyra gånger, trea en gång.

TT: Har det varit frustrerande?

Ja, lite så är det ju. Samtidigt har jag känt att det är det här som är målet. Jag kan gärna ta fem andra pallplatser om jag får ett VM-guld. Vi får se hur det går, men jag tror i alla fall att jag är i min bästa form för säsongen, säger Maja Dahlqvist.

TT: Du leder sprintcupen men har ingen seger än, är det dags nu?

Ja, jag tänker det. Det vore väl pricken över i. Jag hade inte tackat nej till ett VM-guld, om man säger så.

Ett guld i dag skulle med stor säkerhet innebära att hon också får en av de två svenska platserna i sprintstafetten på söndag. Men med tanke på vilket starkt lag Sverige har är det i princip guld eller silver som krävs för att man ska vara given i laget.

Så är det faktiskt. Jag tänker att vi gärna skulle ha velat ha tre sprintstafettlag, säger Dahlqvist.

Annons

Annons

Knallhårt om platserna

Regerande OS- och VM-guldmedaljören Jonna Sundling får gälla som huvudfavorit. Men även Dahlqvist, Emma Ribom, Linn Svahn och Johanna Hagström kan utmana om segern.

Det kommer att bli knallhårt (om platserna i sprintstafett) och det vet vi ju om. Jag tror att de kommer att ta ut efter form på den individuella sprinten, men även att de gör en bedömning sedan tidigare, samt att det är skejt i stället för klassiskt på söndag. Jag hoppas bara att de har en bra motivering till dem som inte får chansen, för det kommer finnas folk som blir besvikna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.