A-
A+

Dahlqvist spurtade till sig tredje världscupsegern

Maja Dahlqvist tog sin tredje sprintseger i världscupen, för den här säsongen.
Maja Dahlqvist tog sin tredje sprintseger i världscupen, för den här säsongen.
LängdskidorTT

Maja Dahlqvist och Emma Ribom var i final i världscupsprinten i Davos i Schweiz.

Där spurtade Dahlqvist om schweiziska Nadine Fähndrich på upploppet och tog sin tredje världscupseger för säsongen.

Jag mår illa, men jag är glad, säger Dahlqvist till Aftonbladet.

Annons

Annons

Emma Ribom, som tog sig till final för andra helgen på raken, fick nöja sig med en sjätteplats. Hon, som blev fyra i Lillehammer, kom i mål sex sekunder efter Dahlqvist som på upploppet krigade sig om den då ledande Fähndrich och vann med 34 hundradelar.

Det var inte en lätt match, säger Dahlqvist efter finalen. Banan, i kombination med höjden, var tuffare än vad man kan tro, konstaterar hon.

Nära att spy

Jag tror att jag kommer klara mig från att spy. Men det har varit nära. Det var riktigt stumt alltså, säger hon till Aftonbladet.

Och känslan kring att ta den tredje sprintsegern för säsongen och leda världscupen?

Jag vet inte, jag är överraskad, sade Dahlqvist i SVT:s sändning direkt efter loppet.

Om man räknar svenskans seger i Ulricehamn i världscupavslutningen i våras, blir dagens prestation Dahlqvists fjärde raka seger i sprint.

Det är också första gången på 13 år som en kvinnlig åkare vinner alla tre inledande sprinttävlingarna i världscupen, den senaste som lyckades med den bedriften var slovenskan Petra Majdic och dessförinnan den norska skiddrottningen Marit Bjørgen säsongen 2004-2005.

Annons

Annons

Dyvik utslagen i semifinalen

Dahlqvist inledde dagens kvallopp med sjätte bästa tid och vann sedan kvarts- och semifinalerna innan hon slutligen segrade.

I finalen blev Anamarija Lampic från Slovenien trea, 74 hundradelar efter, och amerikanska Rosie Brennan fyra, 2,81 efter Dahlqvist.

Anna Dyvik slogs ut i semifinalen där Ribom tog sig vidare. Johanna Hagström, som blev två i finalen i Ruka, slogs ut i kvartsfinalen. Moa Hansson och Moa Lundgren tog sig inte vidare från kvalet.

Sprinten i fristil i Davos utgör en betydelsefull värdemätare inför OS-uttagningarna, med tanke på att sprinten i Peking går i just fristil. OS inleds den 4 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.