A-
A+

Dålig återväxt i gång – 50-plussare i Finnkampen

Gångaren Perseus Karlström i VM. Arkivbild.
Gångaren Perseus Karlström i VM. Arkivbild.
FriidrottTT

En världsstjärna och VM-medaljör. Och två 50-plussare. Det är vad Sverige ställer upp med när gång blir en officiell gren i Finnkampen.

Återväxten är en stor fråga som måste jobbas med, säger friidrottens förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Annons

I Perseus Karlström har Sverige en VM-tvåa och stor världsstjärna i gång. Men bakom 32-åringen är det tunt. Därför blir Karlströms två gångkompisar i Finnkampen i helgen två veteraner – 55-årige Birger Fält och hans ett år yngre gångkollega Christer Svensson.

På damsidan är det inte lika illa. Men där kompletteras Linda-Louise Köld-Johansson, född 2002 och Wilma Falk, född 2001, av den mer än 20 år äldre Monica Svensson, född 1978.

Återväxten är en stor fråga som måste jobbas med. Vi har en världsstjärna men det är tunt bakom med ungdomar, säger Kajsa Bergqvist.
Förhoppningsvis, med införlivningen i friidrottsförbundet, ska det bli mer fokus på gång på klubbnivå. Förhoppningen är att det ska gynna återväxten.

Det är först i år som gångsporten har blivit en del av Svenska friidrottsförbundet. Finland, motståndaren i Finnkampen i Stockholm där gång blir en officiell gren för första gången, har haft gång inom friidrottsfamiljen i flera år.

Där gjorde man det (införlivningen) för åtta-tio år sedan. Det tog en stund, men sen har man haft ungdomar som kommit underifrån, säger Bergqvist.
Vi i förbundet kan hjälpa till att utbilda tränare, sen hoppas jag att återväxten tar fart på några års sikt.

Perseus Karlströms mamma, tränare och förbundskapten – Siv Karlström – ska ut och kampanja bland friidrottsdistrikten, för att fler ska börja med gång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.