A-
A+

Damberg: Ser inga tecken på krasch

Fallande bostadspriser - men ingen krasch i sikte, enligt finansminister Mikael Damberg (S).
Fallande bostadspriser - men ingen krasch i sikte, enligt finansminister Mikael Damberg (S).
EkonomiTT

Fallande bostadspriser – inte så konstigt, tycker finansminister Mikael Damberg (S). Ännu syns inga tecken på någon krasch, trots att räntor, el, mat och bränsle skenar i pris.

Annons

Annons

Vi blir alla fattigare, konstaterar Mikael Damberg. Det är ekonomiskt besvärligt för folk, med höjda räntor, höjda matpriser och elpriser som fullkomligt rusar. Då är det inte konstigt att bostadspriserna faller, tycker han.

Riksbanken höjer räntan, och det blir tuffare. Det är helt naturligt att det blir fallande priser då, säger han, och konstaterar att de som just köpt sin bostad och nyligen tagit höga lån drabbas hårdast då räntor och el skenar.

Ingen krasch i sikte

De som bott länge drabbas inte lika hårt. Men det är tuffa tider, säger han.

Enligt Damberg finns det än så länge inte någon krasch på bostadsmarknaden i sikte, eller någon finansiell kris på grund av de fallande priserna.

Vi har myndigheter som följer det noga, men de ser inte tecken på det. Däremot blir det en sättning på marknaden, säger Mikael Damberg.

Annons

Annons

Sörlänningar och norrlänningar

Fast kostnaderna ser mycket olika ut för bostadsägare, beroende på var i landet man bor. Nu är det betydligt dyrare för dem i södra Sverige, på grund av de höga elpriserna.

Enligt Mikael Damberg kommer det kommande elstödet att sänka kostnaderna för bostaden. Trots det så kommer sörlänningar att få betydligt högre räkningar än norrlänningarna.

TT: Hur ser du på att Sverige slits isär?

Det är därför stödet ska fokusera på avgifterna som betalas, och inte som i vintras på förbrukningen. Det gör skillnad, säger Mikael Damberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.