Damkronorna: "Målskyttet måste bli bättre"

Äntligen! Damkronorna är samlade för första gången sedan i februari. Anfallsspel, målskytte och att tänka framåt är viktiga delar på lägret i Skövde med nye förbundskaptenen Ulf Lundberg. 'Lugn och tydlig', säger flera spelare om Lundbergs första insats på isen.
Äntligen! Damkronorna är samlade för första gången sedan i februari. Anfallsspel, målskytte och att tänka framåt är viktiga delar på lägret i Skövde med nye förbundskaptenen Ulf Lundberg. "Lugn och tydlig", säger flera spelare om Lundbergs första insats på isen.
IshockeyTT

Damkronorna har inlett resan tillbaka till världseliten. Det första lägret med nye förbundskaptenen Ulf Lundberg startade i veckan.

Målskyttet måste bli bättre. Det är bra att man går på det direkt, säger rutinerade målvakten Sara Grahn.

Annons

Annons

'Det gäller att förstå att vi är underdogs och spela därefter', säger Sabina Küller, forward som var med och ramlade ur A-VM på våren 2019. Den insikten har inte alltid funnits, tycker hon.
"Det gäller att förstå att vi är underdogs och spela därefter", säger Sabina Küller, forward som var med och ramlade ur A-VM på våren 2019. Den insikten har inte alltid funnits, tycker hon.
Målvakten Sara Grahn, som gjort 266 landskamper i Damkronorna, gillade första träningen med Ulf Lundberg. 'Det var bra energi därute, och bra första övningar. Jättekul!', säger hon.
Målvakten Sara Grahn, som gjort 266 landskamper i Damkronorna, gillade första träningen med Ulf Lundberg. "Det var bra energi därute, och bra första övningar. Jättekul!", säger hon.

Nedflyttning ur A-VM på våren förra året, sedan spelarstrejk i en konflikt med Ishockeyförbundet, och i år stopp för både läger och turneringar på grund av coronapandemin. Damkronorna har haft det jobbigt ett tag.

Nu är landslaget samlat igen efter ett halvårs uppehåll, och för första gången med Ulf Lundberg som boss. Det är många nya ansikten. Bara åtta spelare som deltog i VM 2019 finns med på lägret i Skövde.

Mycket är nytt. Spelidén, men kanske framförallt hur känslan ska vara, säger Sabina Küller, AIK-forward som är en av de åtta.
Det är mer "on and off". När det är hockey, strategi och sånt är det full fart, men sedan kan man ta det lugnt och gå ner i varv emellanåt, fortsätter Küller.

Mer ur underläge

Hon vill se en ny inställning hos Damkronorna.

Just nu är vi nia på världsrankingen. Jag tror att vi måste spela därefter, vara lite mer underdogs. Inte tänka att vi är fyra i världen och slappna av och vara lite sköna, säger Sabina Küller.

Spelmässigt är den största utmaningen att hitta en mer effektiv anfallshockey.

Vi ska ha mer puckkontroll i allt vi gör, framhåller Küller.

Hon gillade det offensiva fokuset på lägrets första träning. Det gjorde också Luleå-målvakten Sara Grahn, 31-årig "veteran" med 266 landskamper i Damkronorna.

Vi har inte gjort tillräckligt mycket mål. Det är på grund av det vi inte vunnit matcher, tycker Grahn.

Annons

Annons

Jobba för målen

Nye förbundskaptenen Ulf Lundberg, som ägnat sommaren åt att lära sig och läsa på, är på samma linje.

Vi behöver förbättra målskyttearbetet. Där ingår att ta skott naturligtvis, men också goda vanor som returtagning och att ha spelare som skymmer målvakten och har timing i det, säger Lundberg.

Han är glad efter sin isdebut i nya jobbet.

Det var kul att se glöden i blicken på tjejerna, och energin därute, vetgirigheten, hungern, säger Ulf Lundberg.

Se bort från historien

Precis som Sabina Küller vill han ändra lite i lagets inställning.

Det är viktigt för oss att ha ett "mindset" där man jobbar härifrån och framåt, gillar läget som det är, säger Lundberg.

Inget mer fokus på hur bra eller bråkigt det var förr, alltså.

Jag har fördelen att kunna bortse från historien, konstaterar Ulf Lundberg, som bland annat varit förbundskapten för U-landslag på herrsidan, men aldrig förut jobbat med ett damlag.

Damkronornas närmaste stora mål är givetvis att först bli ett av två lag i vårens B-VM som flyttas upp till A-gruppen 2022, och sedan att vinna OS-kvalet på hemmais nästa sommar.

Ingen har sagt nej

I de turneringarna kan laget ha fler rutinerade namn än Skövde-truppen. Några spelare är skadade, eller har avstått från denna samling av någon annan orsak. Ingen aktiv spelare har sagt "nej tack" inför framtiden till Ulf Lundberg.

En som saknas är givetvis Hanna Olsson, bästa svenska poänggörare i SDHL förra säsongen, som drabbades av en korsbandsskada i förra veckan.

Jättetråkigt. Men jag pratade med henne vid ett par tillfällen efter att det skedde, och hörde redan i första samtalet att hon mentalt var på väg in i rehabperioden och kommer att jobba stenhårt för att ta sig tillbaka, säger Ulf Lundberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons