A-
A+

Damkronorna om övergreppen: "Inte förvånad"

Johanna Fällman. Arkivbild.
Johanna Fällman. Arkivbild.
IshockeyTT

Inkilningar existerar även inom damhockeyn – men enligt landslagsveteranen och Luleåprofilen Johanna Fällman på ett städat och respektfullt sätt.

Om det som Erik Granqvist fick uppleva säger hon:

Det är avskyvärt att det går så långt. Tyvärr blir man inte förvånad.

Annons

Annons

Landslagsbacken, som i veckan spelar OS-kval med Damkronorna i Luleå, har följt förre Luleåmålvakten och Viasats expertkommentator Erik Granqvists hemska upplevelser från inkilningar i hennes egen förening i slutet av 80- och början av 1990-talet.

Granqvist berättade i Viasats podcast om hur han blivit tvångsrakad över hela kroppen och samtidigt fått ett snöre lindat runt snoppen som lagkamraterna skulle dra i om han gjorde motstånd.

Det är avskyvärt att det går så långt, sedan finns det ett syfte med att ha någon slags aktivitet för att få in människor i gruppen, men det får ju absolut inte gå så långt att det blir rena övergrepp. Det kanske är mer att man kan förbereda ett framträdande med sång och dans, det brukar vi köra, säger hon och fortsätter:

"Hoppas sånt är borta"

På något sätt blir man tyvärr inte förvånad, det är den känslan man får att det har varit mycket så i hockeykulturen förut och jag hoppas verkligen sånt är borta och det låter ju så, säger hon.

Den 31-åriga backen, född i Luleå, var själv bara 16 år när hon A-lagsdebuterade säsongen 2006–07 med Skellefteå. Hon säger sig aldrig ha upplevt förnedrande inkilningar.

Nej, absolut inte. Det har alltid varit med respekt och städat, säger hon.

Annons

Annons

"Bra att det lyfts"

I en intervju med TT nyligen sade Shanga Aziz, ordförande i Locker Room Talk som utbildar för trygga omklädningsrum, att inkilningar som leder till övergrepp fortfarande existerar.

Forwardsstjärnan och Brynässpelaren Josefin Bouveng, 20, är försiktig när hon kommenterar inkilningskulturen.

Jag tycker det är bra att den här frågan lyfts för såna här problem vill man inte ska finnas inom hockeyn. Det finns så många aspekter, man måste se till det stora hela för att förändra det, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.