A-
A+

"Damtennisen har problem med identiteten"

Serena Williams har hintat om att karriären snart är över. Arkivbild.
Serena Williams har hintat om att karriären snart är över. Arkivbild.
TennisTT

US Open kan bli Serena Williams sista turnering. Fråga är vem som tar över på damtennistronen?

Serena lämnar ett jättestort hål efter sig och det kommer inte gå att ersätta henne, säger tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik.

Annons

Annons

Polska världsettan Iga Swiatek. Arkivbild.
Polska världsettan Iga Swiatek. Arkivbild.
Förra svenska tennisstjärnan Johanna Larsson. Arkivbild.
Förra svenska tennisstjärnan Johanna Larsson. Arkivbild.

Serena Williams meddelade i början av augusti att "nu har nedräkningen börjat". Det tolkas av många att hon kommer att lägga av efter US Open på hemmaplan i New York – efter över 20 år i världstoppen.

Med 23 grand slam-titlar är Williams den mest framgångsrika kvinnliga tennisspelaren i modern tid, endast Margaret Court har tagit fler – 24.

I mina ögon finns det ingen som är i närheten av att bli lika dominant under lika lång tid. Det finns en utmaning för damtennisen att skapa nya superstjärnor, säger före detta spelaren och tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik.

Swiatek kan dominera

Just nu är damtennisen i ett läge där flera spelare kan vinna en turnering, det är en situation som den inte varit i på lång tid. Jag tror att Iga Swiatek kan dominera den närmaste tiden men jag ser ingen självklar utmanare till henne utan topp 30 på världsrankingen är väldigt jämn, säger Strandlund Tomsvik.

De senaste åren har flera olika spelare vunnit grand slam-titlar och frågan är om någon kan bli lika dominant som Serena Williams var tidigare. Japanskan Naomi Osaka, nuvarande världsettan Iga Swiatek från Polen och australiska Ashleigh Barty, som la av tidigare i år efter att ha vunnit Australian Open, har nämnts som kandidater till att ta över stafettpinnen.

Damtennisen har problem med identiteten och vem som är den stora stjärnan just nu. När det hela tiden kommer nya namn och publiken inte känner igen de som spelar final blir det inte samma intresse. Rivalitet är viktigt i tennis och innan det har uppstått mellan nya stjärnor tycker jag att det är ett litet vakuum i damtennisen, säger Fredrik ”Fidde” Rosengren, tenniskommentator och tidigare svensk Davis Cup-kapten.

TT: Behöver damtennisen en ny superstjärna?

Superstjärnor behövs alltid, de är som ett lok som drar sporten framåt och lockar intresse från sponsorer och fans. Hela världen vet vem Serena Williams är och det finns flera duktiga unga spelare som är på väg framåt men ingen som drar på samma sätt just nu. Idoler, stjärnor och rivalitet behövs i alla idrotter och jag tror det är jätteviktigt att damtennisen får fram det ganska snabbt, säger Fredrik Rosengren.

Annons

Annons

En speciell motståndare

Tidigare svenska stjärnan Johanna Larsson, som lade av 2020, mötte Williams tre gånger. Resultatet: Tre förluster.

Serena var en spelare som kunde otroligt mycket tennis, ibland drog hon ned tempot och ibland kom en stenhård serv. Jag visste aldrig vad jag skulle förvänta mig och jag tror att den oförutsägbarheten hjälpte henne mycket. Att ha haft en så stor profil har hjälpt sporten mycket med tv-rättigheter, biljettförsäljning och reklam, säger Johanna Larsson.

Hon beskriver det som jättetråkigt för tennisen att Serena Williams slutar, men konstaterar att det samtidigt gör att nya spelare kan ta över taktpinnen.

Det har varit många olika segrare i tävlingar och det gör att sporten blir bred men då blir inte fixstjärnorna lika självklara. Jag tror att alla idrotter behöver fixstjärnor för att det ska bli extra intressant, säger Larsson.

"Kommer nya profiler”

Serena Williams, som fyller 41 år i september, har även lyfts fram som en idrottare som öppnat dörrar för andra, inte minst som framgångsrik svart kvinna i en sport som tidigare betraktades som övervägande vit. Under sin karriär har Serena Williams engagerat sig i frågor som rasism och sexism både på och utanför planen.

Serena Williams kommer alltid att vara en ikon även utanför tennisen. Både hon och systern Venus har spelat en stor roll för tennisens utveckling. Många unga människor ser upp till Serena och när idoler står upp för viktiga frågor så blir det mycket större än tennisen, säger Fredrik Rosengren.

US Open startar på måndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.