A-
A+

Daniel Craig om sista Bondfilmen: Underbar

Daniel Craig har gjort 15 år som James Bond. Efter 'No time to die' är hans uppdrag som agent 007 över. Arkivbild.
Daniel Craig har gjort 15 år som James Bond. Efter "No time to die" är hans uppdrag som agent 007 över. Arkivbild.
FilmTT

Med "No time do die" tar Daniel Craig farväl av rollen som James Bond. Och han gör det med flaggan i topp.

Vi har gjort en underbar film, säger han till TT

Annons

Annons

Daniel Craig i den klassiska James Bond-posen i 'No time to die'. Pressbild.
Daniel Craig i den klassiska James Bond-posen i "No time to die". Pressbild.
Léa Seydoux och Daniel Craig spelar ännu en gång mot varandra i en James Bond-film. Förra gången var i 'Spectre'. Pressbild.
Léa Seydoux och Daniel Craig spelar ännu en gång mot varandra i en James Bond-film. Förra gången var i "Spectre". Pressbild.

Bondfilmen skulle ha haft premiär våren 2020, men har skjutits upp gång på gång på grund av pandemin. Några stora strömningstjänster har velat köpa den, men producenterna har sagt nej.

Jag är glad över att de stod ut och att de bestämde sig för att filmen ska ses på biograferna. För en Bond-film, liksom alla andra stora filmer, ska ses på bio, säger Daniel Craig i en intervju via Zoom.

I "No time to die" har James Bond lämnat sin tjänst som agent för ett lugnt pensionärsliv på Jamaica. Men när hans gamle vän Felix Leiter (Jeffrey Wright) från CIA ber om hjälp med att rädda en kidnappad forskare kan han inte låta bli att rycka in igen.

Bond som "feminist"

Den James Bond som Daniel Craig spelar är en annorlunda Bond jämfört med den som tidigare skådespelare har gjort. ”Daniel har gjort Bond till feminist”, hävdar den franska skådespelaren Léa Seydoux, som i "No time to die" återkommer till den roll hon spelade i "Spectre".

När jag tog rollen fick jag en möjlighet att uppfinna den på nytt, säger Daniel Craig och fortsätter:
Det var ett privilegium jag fick och som jag hoppas jag har förvaltat när jag byggt rollfiguren. Det finns nog lite av mig i James Bond – men det finns väldigt lite av James Bond i mig.

Han har gjort 15 år som James Bond, och konstaterar att dessa år inte bara har givit honom berömmelse och rikedom, utan också möjligheter att lära sig sådant som han tidigare bara kunnat drömma om.

Jag har fått möjlighet att arbeta med personer som är de bästa inom filmindustrin. Jag har ibland varit tvungen att nypa mig själv för att jag verkligen skulle inse vad jag var med om. Jag har lärt mig så oerhört mycket.

Annons

Annons

"Ett exceptionellt jobb"

Filmen är regisserad av Cary Fukunaga ("True detective") och för A-fotot står Oscarsbelönade svensken Linus Sandgren – en person som Daniel Craig passar på att berömma under intervjun.

Linus har gjort ett exceptionellt jobb. Jag såg om filmen häromdagen och den ser verkligen spektakulär ut. Jag saknar nästan ord när jag ska tala om vad Linus har betytt. Han har gjort ett underbart jobb.

Även Léa Seydoux höjer den svenske fotografen till skyarna.

Fotografen är så oerhört viktig för en film och Linus är en av de bästa i branschen. Han tog med sig genialitet till filmen, den är estetiskt helt fantastisk, säger hon till TT.

Regissören Cary Fukunaga och Linus Sandgren förde hela tiden en dialog om sina respektive visioner för filmen. Precis som många andra har Sandgren vuxit upp med Bond-filmerna och beskriver serien som ett slags "romantisk action", med glimten i ögat – även om filmerna på senare år har blivit mer realistiska och våldsamma.

Cary tycker att man ska få allt, publiken ska tas på en resa till platser man aldrig har sett, genom luften, under haven och intensiv action som biljakter och explosioner blandas med humor och charm, säger Linus Sandgren.
Han tycker om drastiska hopp – från en scen med snö till ett hett Italien. Det var lätt att arbeta med Cary om det visuella. Vi hade samma mål.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.