-
+

Danmark öppnar skolor för de yngsta

Skolor i Danmark kommer att tillåtas öppna igen, i ett första led när strikta smittskyddsåtgärder ska avvecklas. Arkivbild.
Skolor i Danmark kommer att tillåtas öppna igen, i ett första led när strikta smittskyddsåtgärder ska avvecklas. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Danska skolbarn upp till fjärde klass får komma tillbaka till skolan som vanligt igen, enligt uppgifter i danska medier. Barnen har tvingats stanna hemma sedan innan jul.

Annons

Annons

Den danska regeringen har informerat folketinget om att första- till och med fjärdeklassare får återvända till normal skolgång, erfar tv-kanalen TV2. Sedan den 21 december har de behövt stanna hemma och få undervisning på distans.

Statsminister Mette Frederiksen sade förra veckan att målet var att låta barnen återvända till skolan innan de övriga restriktionerna som införts löper ut, den 28 februari. Hon hänvisade då till att experter rekommenderat att man börjar i den änden, så att fler vuxna kan gå till arbetet.

Antalet vårdplatser för covidsjuka minskar i Danmark till följd av att antalet fall minskat. Det gäller både i huvudstadsregionen och på sjukhuset på jylländska Århus.

Kombinationen låga smittotal och färre sjukhusvistelser gör att vi är övertygade om att våg två minskar, säger biträdande sjukhuschefen Kristian Antonsen, som också är med i Köpenhamnsregionens särskilda coronagrupp.

Sedan mitten av januari har antalet nya fall i Danmark sjunkit till under 1 000 om dagen och av de testresultat som levereras på daglig basis är under 1 procent positiva. I mitten av december låg antalet nya fall mellan 3 000 och 4 500 om dagen och 2,4 till 3,5 procent av covidtesten var positiva.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss