Danmark stoppar alla större fester

Fler restriktioner kan bli aktuella, enligt hälsominister Magnus Heunicke (S). Arkivbild.
Fler restriktioner kan bli aktuella, enligt hälsominister Magnus Heunicke (S). Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Annons

Annons

Från och med lördag stoppas alla sammankomster med fler än 50 deltagare, som bröllop och födelsedagsfester, meddelar den danska regeringen. Restriktionerna omfattar inte privata hem, men danskarna uppmanas undvika större sammankomster även hemma.

Danmark har den senaste veckan sett rekordnoteringar i antalet bekräftade smittfall. Dödsfallen och de allvarliga sjukdomsfallen ökar inte alls lika skarpt, men regeringen beslutar ändå att utvidga förbudet för folksamlingar till att gälla även privata tillställningar.

Vi skruvar ner för festarna för att hålla andra delar av samhället öppet, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) på en presskonferens under fredagen.

Dessutom förlängs de befintliga restriktionerna med två veckor till den 18 oktober. De innebär bland annat att restauranger, barer och caféer måste stänga klockan 22, och att besökare måste bära munskydd.

Regeringen säger också att ytterligare restriktioner kan bli aktuella om siffrorna inte blir bättre under den kommande veckan.

Sedan pandemin började har 24 916 personer har testats positivt för covid-19 i Danmark, varav nästan 6 000 de senaste två veckorna. Sammanlagt har 645 smittade personer avlidit..

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons