A-
A+

Danmark: testa dig - eller få sparken

Danmark inför krav på munskydd i trafiken och i butiker från och med måndag. Arbetsgivare har med en ny lag rätt att kräva att anställda testar sig, den som vägrar kan få sparken. Arkivbild: Johan Nilsson
Danmark inför krav på munskydd i trafiken och i butiker från och med måndag. Arbetsgivare har med en ny lag rätt att kräva att anställda testar sig, den som vägrar kan få sparken. Arkivbild: Johan Nilsson
UtrikesTT-Ritzau

Danmark inför krav på munskydd i kollektivtrafiken och i butiker. En ny lag kan tvinga anställda att testa sig. Den som vägrar kan få sparken.

Annons

Annons

Folketinget i Danmark har snabbehandlat en ny lag som från och med fredag 26 november ger arbetsgivarna rätt att kräva av anställda att de ska kunna visa upp ett giltigt coronapass. Ett giltigt pass får man genom att vaccinera sig eller testa sig för corona inom en viss tidsperiod.

Den anställde får göra testet på arbetstid, men om detta inte är möjligt och testet måste göras på fritiden ska den anställde kompenseras för detta och eventuella andra "rimliga utgifter". I extremfall kan anställda som inte uppvisar giltigt coronapass bli avskedade. Lagen gäller så länge som covid-19 är klassad som en samhällsfarlig sjukdom.

Lagen har införts för att minska smittspridningen. Smittotalen i Danmark har skenat iväg sedan mitten av oktober och enligt Statens serum institut var i torsdags 411 personer sjuka i covid-19 inlagda på sjukhus. 48 av dem behövde intensivvård och 23 av dem låg i respirator.

Krav på munskydd återinförs

I Danmark är det från och med måndag 29 november krav på att bära munskydd vid resor i kollektivtrafiken: på bussar, färjor, tåg, inrikesflyg och i taxi. De som besöker sjukhus ska också bära munskydd och dessutom ska kunder i butiker ha munskydd.

Regeringen hade föreslagit att även de butiksanställda samt anställda och boende på vårdhem ska behöva bära munskydd, men folketingets epidemiutvalg (ett av folketingets utskott) som sammanträdde under torsdagen vill utreda nödvändigheten av munskydd i dessa situationer innan den tar beslut. Epidemiudvalget har sitt nästa möte på måndag och efter det kan nya restriktioner komma.

Danmark inför också krav på coronapass, eller uppvisande av ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test eller högst 48 timmar gammalt snabbtest, på statliga arbetsplatser, inom vuxenutbildningen och hos frisören. Detta gäller också för besök inom äldrevården samt för inomhusevenemang med fler 100 deltagare och utomhusarrangemang med fler än 1 000 deltagare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.