Danmark undersöker motståndskraftigt virus

Coronavirus fotograferade i mycket starka mikroskop i USA.
Coronavirus fotograferade i mycket starka mikroskop i USA.
DanmarkTT

Omkring tio procent av dem som testas positivt för covid-19 i Danmark bär på en mutation av coronaviruset som misstänks vara mindre känslig för vaccin. Det visar en ny studie av den danska smittskyddsmyndigheten SSI.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mutationen, kallad N439K, upptäcktes i Rumänien i maj i år, och finns i flera europeiska länder. Mest utbredd är den i Tjeckien, Schweiz och Irland.

En kinesisk studie som publicerades i juli pekade ut N439K som en av ett antal mutationer som, i laboratoriemiljö, var mindre känsligt mot antikroppar. Det kan innebära att ett vaccin biter sämre på viruset.

Vi bekymrar oss över hur effektivt ett vaccin kommer att vara mot N439K. Därför är det relevant att hålla ett öga på hur utbredd smittan med denna variant är och om den sprider sig bland särskilt utsatta grupper, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef vid Statens serum institut (SSI), till den danska n yhetsbyrån Ritzau.

Ett av tio

Den danska studien hittade mutationen i 1 624 prover under hösten, primärt i områdena runt Köpenhamn och på Sydjylland. Sedan mitten av november har N439K hittats i ungefär tio procent av de analyserade proverna. Inga dödsfall har dock registrerats, och enligt SSI verkar den inte drabba någon del av befolkningen mer än andra.

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin vid Rigshospitalet, anser inte att det finns någon anledning till oro över mutationen.

Det vaccin som vi ska lansera kommer fortfarande att vara effektivt, även om viruset har denna mutation, säger han till Ritzau.

Annons

Annons

Ingen minkkoppling

Varianten har ingen koppling till den smitta som påvisats hos minkar i Danmark. Den uppges heller inte ha något att göra med den mer smittsamma mutation som nyligen påvisats i Storbritannien.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att virusmutationen N439K först upptäcktes i Danmark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons