A-
A+

Dansk folkeparti-ledare frias: "Tidig julklapp"

Dansk folkepartis partiledare Morten Messerschmidt åtalades för att ha fuskat sig till EU-medel till ett partiarrangemang och för att ha förfalskat ett dokument, men frias av tingsrätten. Arkivbild.
Dansk folkepartis partiledare Morten Messerschmidt åtalades för att ha fuskat sig till EU-medel till ett partiarrangemang och för att ha förfalskat ett dokument, men frias av tingsrätten. Arkivbild.
DanmarkTT

Dansk folkepartis partiledare Morten Messerschmidt åtalades för att fuskat till sig EU-medel till ett partiarrangemang

Nu frikänns han av tingsrätten.

En tidig julklapp, säger vice partiledare René Christensen.

Annons

Annons

Åklagaren ville att Dansk folkepartis (DF) partiledare skulle dömas till villkorlig dom – ett halvårs villkorligt fängelsestraff som alltså inte behöver avtjänas bakom galler. Morten Messerschmidt och hans assistent, som också åtalats, har ansett sig vara oskyldiga.

Tingsrätten i Frederiksberg gick på försvarets linje och frikände både Messerschmidt och hans assistent.

Det betyder väldigt mycket, för det är en sak som har kastat långa skuggor över Dansk folkeparti och självklart över mig, säger DF-ledaren efter domen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Kjærsgaard: "Enormt lättad"

Det invandringskritiska partiet har sedan succévalet till folketinget 2015 – då DF blev tredje största parti i Danmark med 21,1 procent av rösterna – blivit marginaliserat i dansk politik. Vid folketingsvalet i november i år fick DF blott 2,6 procent av rösterna och stora profiler har lämnat partiet det senaste året.

Jag är enormt lättad, säger DF-profilen Pia Kjærsgaard, tidigare mångårig partiledare, efter den friande domen.

Kjærsgaard får frågan om rättsprocessen utgjort ett hot mot Dansk folkeparti, som har lag och ordning som en av sina stora hjärtefrågor.

Det är klart att när man hela tiden får frågor om detta och det har skapats tvivel under så många år, finns det förstås någon som tror det ligger något i det (anklagelsen), säger Kjærsgaard.

Annons

Annons

Oklart om dom överklagas

Åklagarsidan har ännu inte fattat beslut om domen ska överklagas till hovrätten.

Dansk folkepartis sommarmöte på ett hotell i Skagen 2015 har nu synats i sömmarna i två rättegångar. Officiellt arrangerade DF i augusti 2015 två olika möten på Color hotel i Skagen, dels ett sommargruppmöte den 3 till 5 augusti, dels en EU-konferens den 4 augusti.

För det senare arrangemanget fick partiet 98 000 danska kronor av EU, vilket motsvarar 145 000 svenska kronor.

Pengarna betalades ut via den europeiska alliansen Meld (Rörelsen för frihetens och demokratins Europa), som samlade europeiska partier från den nationalistiska högerkanten.

Jäv i första rättegången

Men enligt den danska åklagarmyndigheten ägde aldrig någon EU-konferens rum. Åklagarna hävdar vidare att ett falskt kontrakt, skapat av Messerschmidt och hans assistent, användes för att vilseleda EU.

Rätten i Frederiksberg anser att det inte är bevisat att någon EU-konferens inte hölls på det aktuella sommarmötet. Därmed har Messerschmidt inte kommit med felaktiga uppgifter till EU och inte heller förfalskat något dokument.

Detta är den andra rättegången mot Morten Messerschmidt om samma åtalspunkter. I augusti 2021 dömdes han till sex månaders villkorligt fängelse, men domen revs sedan upp av hovrätten. Orsaken var att rättens ordförande ansågs vara jävig på grund av inlägg och gillamarkeringar som han gjort på Facebook.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.