A-
A+

Dansk musikfestival stressade djur på zoo

Okapierna på Köpenhamns Zoo blev stressade av den tre dagar långa musikfestivalen ”Syd for solen”. Arkivbild.
Okapierna på Köpenhamns Zoo blev stressade av den tre dagar långa musikfestivalen ”Syd for solen”. Arkivbild.
MusikTT

Annons

Annons

När tredagarsfestivalen ”Syd for solen” höll 26 konserter i danska Frederiksberg tidigare i juni blev djuren i närbelägna Köpenhamns Zoo stressade av musiken och djurskötarna behövde bland annat ge okapierna lugnande medel, rapporterar den danska kanalen TV2 Lorry.

Okapierna var stressade på en nivå där vi var tvungna att ge dem lugnande medel. Vi var tvungna ta in girafferna i ladan för att minska bullret runt dem, säger Mads Frost Bertelsen, zoologisk chef och veterinär vid Köpenhamns Zoo, till TV2 Lorry.

Enligt honom visade djuren stressymptom genom ändrade beteenden där både girafferna och okapierna började migrera fram och tillbaka och hyperventilerade.

Efter ett samtal till festivalarrangören sänktes musiken och Frederiksbergs kommun säger att de var på plats under festivalen för att mäta att ljudnivån låg inom de tillåtna nivåerna.

Det var premiär för musikfestivalen ”Syd for solen”, som nu ska utvärderas av kommunen, men även om flerdagarsevenemang i parken är ovanliga har både teaterföreställningar och operakonserter hållits i parken tidigare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.