A-
A+

Dansk staty skapar kontrovers i Hongkong

'Pillar of shame' skapades som ett minnesmärke över de som omkom på Himmelska Fridens torg 1989. Arkivbild.
"Pillar of shame" skapades som ett minnesmärke över de som omkom på Himmelska Fridens torg 1989. Arkivbild.
KonstTT

Den danska konstnären Jens Galschiøts åtta meter höga skulptur "Pillar of shame" har plockats bort av University of Hong Kong. Det har väckt starka reaktioner.

Annons

Annons

Verket har stått på Universitetet i Hongkong (HKU) sedan 1997, som ett monument över händelserna på Himmelska Fridens torg 1989.

Men i förra veckan beslutade universitetet att ta bort konstverket, efter "rådgivning" från juristfirman Mayer Brown. Detta sedan myndigheter börjat slå ned på politiska dissidenter, rapporterar AFP.

"Pillar of shame" är gjord i koppar och visar 50 plågade ansikten och torterade kroppar. Jens Galschiøt har nu anlitat en advokat för att säkerställa en säker transport av skulpturen, och säger till AFP att han hade föredragit att verket fått stå kvar i Hongkong men att han nu hoppas att hans ägarskap av verket ska respekteras.

Kulturnyheterna rapporterar att borttagandet av konstverket har möts av stark kritik inte minst i Danmark. Jens Galschiøt får medhåll från flera danska politiker i sitt krav på utrikesministern Jeppe Kofod (S) att kalla den kinesiska ambassadören i Danmark till ett möte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.