-
+

Dansk-tysk räd mot misstänkt terrorplan

Dansk och tysk polis har gripit ett tiotal personer som misstänks ha planerat ett eller flera terrordåd, eller bistått planerna. Arkivbild.
Dansk och tysk polis har gripit ett tiotal personer som misstänks ha planerat ett eller flera terrordåd, eller bistått planerna. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau-Reuters

Dansk och tysk polis har slagit till mot en grupp som misstänks ha skaffat sprängmedel och smitt terrorplaner.

Totalt 14 personer har gripits och tre syriska bröder pekas ut som huvudmän.

Annons

Annons

13 av de 14 misstänkta greps i tillslag på danska Sjælland mellan i lördags och måndags. Den fjortonde personen greps i Tyskland. Terrormisstankar har upprättats mot flera personer på båda sidor av gränsen.

Sju personer sitter i danskt häkte under misstanke om att ha planerat en eller flera terrorattacker, eller för att ha varit med och försökt genomföra en attack, enligt den danska säkerhetspolisen PET.

Anklagelserna handlar om att de ska ha samlat på sig vapen och komponenter för att bygga sprängladdningar, eller ha hjälpt till med detta.

Hittade krut

Ytterligare sex personer ställs inför rätta i häktningsförhandlingar i Danmark under torsdagen.

Tre personer pekas ut som ledande figurer i gruppen av misstänkta. Det är tre bröder – 33, 36 respektive 40 år gamla – som kommer från Syrien, rapporterar bland andra den tyska tidningen Der Spiegel.

Två av dem greps i tillslagen i Danmark, tillsammans med en mängd kemikalier. Den tredje greps någonstans i det tyska förbundslandet Hessen.

Vid ett tillslag i en bostad i den tyska orten Dessau, i förbundslandet Sachsen-Anhalt, hittades bland annat tio kilo krut och en hemmagjord flagga som pryddes av extremistgruppen IS symbol.

Det framgår inte om de misstänkta planerna avsåg en eller flera attacker, eller var de planerades äga rum.

Annons

Annons

Minister: Fortsatt hot

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) skriver på Twitter att det som inträffat så här långt visar att det fortsatt finns ett stort terrorhot mot Danmark.

"Men vi har en skicklig och vaksam polis som har bevisat att den kan skydda oss", fortsätter han.

Hækkerup riktar också ett tack till myndigheterna i Tyskland som PET, enligt honom, har haft ett gott samarbete med i det aktuella fallet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss