A-
A+

Danska covidbevis kan få kortare giltighet

Giltighetstiden för covidpass kan kortas i Danmark. Här får en man i Ålborg en vaccindos. Arkivbild.
Giltighetstiden för covidpass kan kortas i Danmark. Här får en man i Ålborg en vaccindos. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Vaccinationsbevis som utfärdas i Danmark kan få en kortare giltighetstid framöver, då vaccinen ser ut att ge ett mindre skydd för omikronvarianten av coronaviruset.

Annons

Annons

Den danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen anser att giltighetstiden bör kortas till fem månader för personer som fått två vaccindoser.

"Vi vet nu att vaccinernas skydd mot omikron är mindre och därför har vi rekommenderat att man ändrar coronapassets giltighetstid", säger myndighetens näst högsta chef Helene Probst i ett pressmeddelande.

Det ser för närvarande ut att finnas stöd för detta i folketingets särskilda epidemiutskott, enligt Ritzau.

Forskare i Danmark har studerat nästan 12 000 fall av smitta med omikronvarianten och funnit att personer som fått två vaccindoser löper ungefär lika stor risk att smittas av den som ovaccinerade. Sundhedsstyrelsen uppger att vaccinen fortsatt ger ett skydd mot omikron, men att immuniteten minskar snabbt, efter ungefär två månader.

Även i Sverige pågår en diskussion om kriterierna för det så kallade covidpasset. Socialminister Lena Hallengren (S) har meddelat TT att det kan bli aktuellt att ändra kraven i takt med att fler får en tredje vaccindos, men tillade då också att det är en fråga för Folkhälsomyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.