A-
A+

Danska ministrar får kontoutdrag granskade

Har danska nuvarande och tidigare ministrar använt sina kreditkort på rätt sätt i tjänsten? Det ska landets riksrevision nu granska. Arkivbild.
Har danska nuvarande och tidigare ministrar använt sina kreditkort på rätt sätt i tjänsten? Det ska landets riksrevision nu granska. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Danmarks riksrevision ska granska hur nuvarande och tidigare ministrar har använt sina kreditkort i tjänsten – under de senaste åtta åren.

Granskningen kommer till stånd sedan det avslöjats att livsmedelsministern Rasmus Prehn (S) har använt sitt statliga kreditkort på ett felaktigt sätt.

Annons

Annons

Tidningen Ekstra Bladet har avslöjat att den nuvarande livsmedelsministern Rasmus Prehn (S) ska ha använt sitt statliga kreditkort på restauranger utan att ha inkommit med en korrekt redovisning.

Exempelvis uppgav Prehn – vid tillfället minister för utvecklingssamarbete – sommaren 2020 att han betalt för en middag med en namngiven journalist, men tidningen har avslöjat att de båda aldrig åt någon middag tillsammans.

De säger att det är mänskligt att fela. I det här fallet måste man säga att jag till och med är mycket mänsklig. Så ja, jag har begått uppenbara misstag, sade Prehn när han i slutet av augusti frågades ut av folketingets miljö- och livsmedelsutskott.

Nu har Danmarks statsrevisorer fattat beslut om en granskning av hur nuvarande och tidigare ministrar samt tjänstemän på departementen har använt kreditkort i tjänsten. Undersökningen ska genomföras av riksrevisionen och kontoutdrag från 2015 fram till i år ska granskas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.