Danske ölkungen: "Det här blir dödsstöten"

Mikkel Borg Bjergsø, grundare av bryggeriet Mikkeller, tror att många restauranger i Danmark kommer att gå omkull nu när man har tvingats stänga för året på grund av nya restriktioner.
Mikkel Borg Bjergsø, grundare av bryggeriet Mikkeller, tror att många restauranger i Danmark kommer att gå omkull nu när man har tvingats stänga för året på grund av nya restriktioner.
CoronavirusetTT

Året är redan slut för de danska krögarna.

Frågan är hur många som finns kvar när landet öppnar igen på andra sidan nyåret.

Jag tror att det här blir dödsstöten för många restauranger, säger Mikkel Borg Bjergsø, grundare av ölmärket Mikkeller.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mikkel Borg Bjergsø på Mikkellers restaurang Warpigs i Kødebyen i Köpenhamn.
Mikkel Borg Bjergsø på Mikkellers restaurang Warpigs i Kødebyen i Köpenhamn.

Snart stängs hela Danmark ner, men redan den 9 december tvingades restauranger och barer i 38 danska kommuner i praktiken göra bokslut för 2020. S-regeringen har fattat beslut om en tvångsstängning på grund av ökad smittspridning i landet och sedan den här veckan gäller de nya restriktionerna i hela landet. Nu får endast hämtmat säljas fram till den 3 januari.

Det är helt overkligt att det här året redan är slut för oss, säger Mikkel Borg Bjergsø och suckar.

"Sparkat en tredjedel"

Han är grundare till bryggeriet Mikkeller, som sedan 2007 har växt till en jätte på den danska ölscenen och till en stor aktör i den internationella världen av hantverksöl. Bara i Köpenhamn har han 14 restauranger och krogar som nu stängs – för andra gången under pandemin. I våras tvingades man hålla stängt i två månader.

Vi har sparkat en tredjedel av våra medarbetare och kommer få sparka ännu fler nu, säger Borg Bjergsø när han tar emot TT på restaurangen Warpigs i Kødbyen i Köpenhamn.

TT: Hur illa kan det här slå mot den danska restaurangbranschen?

Jag tror att det här blir dödsstöten för många restauranger. För december är så viktigt. Det är riktigt många restauranger som lever på den här månaden. Så är det varje år, men speciellt i år.

Annons

Annons

Möte med statsministern

I början av april var Mikkel Borg Bjergsø och nio andra danska företagsledare med på ett digitalt möte med statsminister Mette Frederiksen (S) och en rad andra ministrar när man skulle planera för den gradvisa återöppningen av landet. Mötet var ett spel för gallerierna, menar ölkungen.

De frågar oss för att säga att de har frågat, men de lyssnar inte. De har inte lyssnat på oss genom hela den här pandemin, säger Borg Bjergsø frustrerat.

Enligt Mikkel Borg Bjergsø finns det inget som talar för att restaurangnäringen är drivande i smittspridningen. Han lyfter exempelvis fram rapporter från Oslo kommun, som under hösten kontinuerligt undersökt var människor smittats. I 0–2 procent av fallen har man blivit smittade på serveringsställen.

De allra flesta blir smittade i hemmen. Jag kan gott förstå att vi ska minska smittan, men jag förstår inte hur man ska göra det genom att stänga ner restaurangerna. För jag tror inte att det har någon effekt. Jag tror faktiskt att det kommer att ha en negativ effekt.

Förutom nedstängningen i våras har restaurangbranschen i Danmark drabbats av andra restriktioner. Under sensommaren blev man tvingad att stänga vid midnatt – senare under september begränsades öppettiderna till klockan 22. Gäster har dessutom varit tvungna att ha munskydd på sig när man rör sig inne på restauranger och pubar.

När vi skulle stänga klockan 22 såg vi hur folk samlades ute på gatan och så gick de hem till någon i stället. Och när man är hemma hos varandra tar man inte på sig munskydd, säger Mikkel Borg Bjergsø.

Stora problem i USA

Förutom hemmamarknaden Danmark har Mikkeller barer och restauranger i ytterligare 14 länder som har olika former av stödåtgärder.

I USA har det varit stora problem. Där har vi bara fått skicka hem de anställda – där får man ingen statlig hjälp. Det har varit förfärligt. Här i Danmark har vi ändå fått förhållandevis bra hjälp. Hjälppaketet i våras fungerade, men vi väntar fortfarande på att få ersättning för tappade inkomster som har berott på restriktionerna vad gäller öppettiderna.

Barerna i Stockholm, Malmö och Seoul är de enda som inte varit stängda under pandemin. Efter årsskiftet planerar man även att öppna en restaurang i Malmö.

Tillsammans med USA är Sverige en av våra två bästa marknader. Så vi är väldigt glada för svenskarna.

Eftersom Mikkeller också är ett bryggeri blir man dubbelt drabbade när barer och restauranger måste stänga ner världen över.

Hoppas på svenskarna

Alla våra kunder har ju också fått stänga ner och i år har vi för första gången börjat sälja vår öl hos livsmedelskedjor här i Danmark. Vi har tidigare bara funnits på Irma, som är en finare livsmedelsaffär.

Produktionen av julölen påbörjades redan i somras, men nu är frågan hur man ska kunna sälja slut på den.

Förhoppningsvis kan vi öppna igen i januari, men det vet vi ju inte nu. Det är fan i mig inte roligt det här. Vi får hoppas att svenskarna dricker upp vår öl, säger Mikkel Borg Bjergsø.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons