A-
A+

Därför är kuststaden central i kriget

En äldre Mariupolinvånare framför en förstörd del av ett stål- och metallverk i staden, den 16 april.
En äldre Mariupolinvånare framför en förstörd del av ett stål- och metallverk i staden, den 16 april.
UkrainaTT

Staden utgör bara en liten prick i utkanten av Ukrainakartan. Men krigets kanske viktigaste kamp äger rum i Mariupol.

Fastän stora delar av bebyggelsen redan totalförstörts kan regionens framtid påverkas av den part som i slutänden kontrollerar staden.

Annons

Annons

Delar av milisen från utbrytarrepubliken i Donetsk i Mariupol, den 16 april.
Delar av milisen från utbrytarrepubliken i Donetsk i Mariupol, den 16 april.
Områden under rysk kontroll den 20 april.
Områden under rysk kontroll den 20 april.

Militärstrategiskt:

Stål- och hamnstaden Mariupol är den sista pusselbiten som behövs för att Ryssland ska kunna bygga sin landkorridor mellan den sedan 2014 annekterade Krimhalvön, som intogs i strid med internationell rätt, och de östra regioner i Ukraina som nu delvis styrs av ryskstödda separatister.

Om Ukraina förlorar kontrollen över Mariupol, som före kriget hade cirka 450 000 invånare, kommer Ryssland att ha tillgång till mer än 80 procent av Ukrainas Svartahavskust och hela kustlinjen till bihavet Azovska sjön.

Ekonomiskt:

Ukrainas ekonomi är mycket beroende av Mariupol, som förutom den viktiga hamnen där stål, kol och grödor exporteras till bland annat Mellanöstern, även hyser ett av Europas största stålverk, Azovstal. När Mariupol nu belägrats av Ryssland är stålverket den enda plats som fortfarande är under ukrainsk kontroll. Förutom hundratals soldater finns där även många civila som gömmer sig i stålverkets källarområden för att undkomma de tunga bombardemangen.

Förutom de massiva ekonomiska konsekvenser som en förlust av Mariupol skulle innebära, så betyder det även att Ukraina, berövat viktiga sjövägar, riskerar att bli mer isolerat från omvärlden.

Men, eftersom staden nu förstörts så mycket i kriget (enligt lokala myndigheter har 90 procent av Mariupol bombats), kommer den som kontrollerar staden i framtiden även behöva lägga enorma summor på att återuppbygga den.

För Ryssland är hamnen mycket användbar eftersom den är djupare än de flesta ryska hamnar i området.

Symboliskt:

För Ryssland, som lidit stora förluster under kriget, kommer en seger i Mariupol att kunna användas för att basunera ut framgång i de statskontrollerade propagandakanalerna. Mariupol är även ett verktyg för det ryska försöket att porträttera Ukraina som nazistiskt, eftersom den beryktade Azovregementet som har rötter i nynazismen, haft sin bas där. Detta fastän regementet numer bara är en marginell del av det ukrainska försvar som stridit i Mariupol.

För Ukraina har försvaret av Mariupol ingjutit stridsmoral i hela landet. Den enda stad av samma kaliber som fallit i kriget är Cherson, men den anses inte vara lika strategisk viktig och betydligt mindre kraft lades på att försvara den.

Risken är också att meddelandet om att Mariupol förlorats – efter all förstörelse och civila offer – används som ett hot: att den som står emot den ryska invasionen, så som Mariupol gjort, kommer att pulvriseras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.