A-
A+

Därför är Nobelpristagaren okänd i hemlandet

Abdulrazak Gurnahs namn var inte så känt i Tanzania. Arkivbild.
Abdulrazak Gurnahs namn var inte så känt i Tanzania. Arkivbild.
LitteraturTT

Inte ens i sitt hemland Tanzania var Nobelpristagaren i litteratur, Abdulrazak Gurnah, särskilt känd. Det har väckt en diskussion i landet om orsakerna.

Annons

Annons

Om du visar hans foto här så kommer folk att se det för första gången, säger Ally Saleh, författare och poet från Zanzibar, öriket där Gurnah växte upp och som sedan inkorporerades i Tanzania.

Enligt Saleh är det endast ett fåtal som känner till Gurnahs verk – trots att dessa ofta handlar om hur kolonialismen har påverkat den östafrikanska identiteten, och om de flyktingar som har tvingat lämna sina hem där.

Många i Tanzania undrar nu hur Gurnah har kunnat passera så under radarn, och Nobelpriset till honom har väckt en debatt om landets stagnerande läskultur, skriver BBC. Den nya regimen har gjort om utbildningspolitiken, och lägger numera mindre vikt vid litteraturen. Inget av Zanzibars tre universitet undervisar längre i ämnet.

Efter revolutionen stängde regeringen många bokaffärer och bibliotek. Många fantastiska författare lämnade landet, säger oppositionspolitikern Ismail Jussa.

Bibliotek, skolor och bokhandlare har också fokuserat mer på undervisningsböcker, medan tillgången på skönlitteratur har varit begränsad, och förlagsindustrin på Tanzania har fått kämpa för att sälja den typen av litteratur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.