A-
A+

Därför är pandemin långt ifrån över

Den stora majoriteten av dem som hittills fått vaccin är de allra äldsta, vilket inte påverkat risken att bli smittad och sjuk för de yngre.
Den stora majoriteten av dem som hittills fått vaccin är de allra äldsta, vilket inte påverkat risken att bli smittad och sjuk för de yngre.
CoronavirusetTT

Trots att antalet som dör av covid-19 varje dag minskat kraftigt, så är risken för att just du ska bli svårt sjuk och dö i princip lika stor som förut. Smittspridningen är fortfarande hög och väntan på vaccin ser ut att bli lång.

Annons

Annons

Antalet personer i Sverige som dör med coronaviruset har minskat kraftigt den senaste tiden. Även i en europeisk kontext ligger Sverige bra till, enligt en rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Det sjunkande dödstalet tillskrivs främst vaccinationerna av de gamla och sköra inom äldreomsorgen samt hemtjänsten, som sägs snart vara avslutade.

Därför kan det vara frestande att tro att faran i princip är över, något som fått politiker, diverse intresseorganisationer och desperata näringsidkare i flera länder, inklusive Sverige, att kräva en snabbare återgång till det normala.

Men att rusa snabbt tillbaka till det gamla vore ett gigantiskt misstag, varnar medicinska experter för. Däribland Chris Whitty, professor och den högst medicinskt ansvarige i England (Chief Medical Officer for England).

Många människor kanske tror att det är över. Men det är lätt att glömma hur snabbt saker och ting kan försämras, sade han nyligen till BBC, med anledning av ett upprop bland parlamentsledamöter om att påskynda öppningen av det brittiska samhället.

Lång tid

För Sveriges del må dödstalen ha gått ner, men den stora majoriteten av befolkningen är fortfarande helt oskyddad, samtidigt som smittspridningen ute i samhället är hög. En majoritet av dem som hittills har vårdats på sjukhus på grund av covid-19 har varit yngre än 80 år. Exempelvis är medianåldern för dem som vårdats på intensiven 63 år, det vill säga en ålder som ligger förhållandevis långt ner enligt den vaccinationsprioritering som regionerna arbetar med just nu.

Det alla väntar på nu är att vaccinationerna ska påverka smittspridningen ute i samhället. Att tillräckligt många blir immuna, helt enkelt, så att risken att bli smittad och insjukna minskar kraftigt. Men det kommer att ta tid innan vi är där, något som Folkhälsomyndigheten påpekat flera gånger. En sådan effekt kommer knappast att komma förrän tidigast till sommaren, om ens då, har statsepidemiologen Anders Tegnell sagt.

Dessutom är skyddet från de vacciner mot covid-19 som finns i dag inte hundraprocentigt, och vissa kommer inte att vilja vaccinera sig. Framför allt inte i de "yngre" åldersgrupperna, bland dem som är i medelåldern. Till råga på allt varar inte effekten av vaccinet hur länge som helst, kanske bara något år.

Annons

Annons

Fortsätter att dö

Därutöver, tror Anders Tegnell och många experter med honom, kommer coronaviruset aldrig att försvinna helt och hållet. Hittills finns det bara en, nästan två, sjukdomar som vi människor lyckats vaccinera bort och det är smittkoppor och (nästan) polio.

Därför, säger Chris Whitty, kommer människor även fortsättningsvis att dö till följd av covid-19.

Antalet dödsfall i förhållande till antalet fall kommer att gå rakt ner, som ett resultat av vaccineringarna. Men tyvärr kommer det inte att gå ända ner till noll.

Ungefär som för säsongsinfluensan, säger han, som ett dåligt år kan skörda uppemot 20 000 människors liv i Storbritannien, trots vaccineringar. I Sverige är denna siffra väsentligt lägre, tack vare vår mindre befolkning, men även i Sverige dör ett antal hundra personer varje år på grund av influensan.

Huruvida coronaviruset kommer att bli lika säsongsbundet som influensan, återstår dock att se. Nedgången i somras och återkomsten under senhösten, tyder på det, men sars-cov-2 har överraskat förr och kommer troligtvis att göra det igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!