Därför är Pennsylvania så viktig i valet

Väljare i Pennsylvania väntar på att få se president Donald Trump som under helgen besökte delstaten.
Väljare i Pennsylvania väntar på att få se president Donald Trump som under helgen besökte delstaten.
USATT:s utsända i Scranton

Den beskrivs som ett "måste" att vinna i – och är en delstat där både Donald Trump och Joe Biden kampanjar intensivt. Robert Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University i Erie, förklarar varför hans hemstat är i fokus i presidentvalet.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Anhängare till Demokraternas presidentkandidat Joe Biden väntar på att få se honom i Dallas i Pennsylvania.
Anhängare till Demokraternas presidentkandidat Joe Biden väntar på att få se honom i Dallas i Pennsylvania.
Pennsylvania är en klassisk vågmästarstat där många väljare faktiskt pendlar mellan Demokraterna och Republikanerna. Före 2016 hade delstaten röstat på den demokratiska presidentkandidaten sex val i rad men för fyra år sedan vann Trump med mindre än en procentenhet. Det var hans knappa seger här samt i Michigan och Wisconsin som avgjorde valet då. I år är dessa tre i fokus igen och av dem har Pennsylvania flest elektorer (20).

Hur ser delstaten ut demografiskt?

Majoriteten av invånarna är vita. Storstaden Philadelphia med förorter har blivit allt mer demokratisk medan Trump väntas vinna på landsbygden och i Pittsburgh. Där finns många så kallade "Reagandemokrater", socialt konservativa demokrater som ofta är emot abort och som kan tänka sig att rösta republikanskt. Industriorterna i norr är intressanta. Clinton struntade i att kampanja där för fyra år sedan, det var ett misstag som Joe Biden inte upprepat – han är ju född i Scranton. Joe Biden leder i de flesta opinionsmätningarna här men det gjorde Hillary Clinton också för fyra år sedan.

Hur är känslan, är väljarna laddade?

Ja. Det finns en enorm entusiasm för Donald Trump, jag ser många Trumpskyltar i min lilla stad. På den demokratiska sidan är energin främst riktad mot att få bort Trump – men de flesta verkar också gilla Biden. Jag ser betydligt fler Bidenskyltar än vad jag såg Clintonskyltar för fyra år sedan.
Bland Trumpväljarna finns många vita utan högskoleexamen som inte gillar vad de ser som den "liberala, högutbildade eliten". De tycker att högutbildade ser ner på dem för deras religion och för deras skjutvapen. För dem är Donald Trump en hjälte som står upp för deras ideal. Men å andra sidan har Trump inte levt upp till sina löften om att ordna industrijobb och blåsa liv i gruvnäringen i norr, så det finns en del besvikna republikaner också.

Vilka andra valfrågor är viktiga?

Coronaviruset, men även där är väljarna splittrade. Många anser att Donald Trump inte gjort tillräckligt för att stoppa pandemin. Men samtidigt gillar Pennsylvaniaborna inte smittskyddsrestriktioner.
En annan aspekt, som kanske inte direkt är en valfråga, är Trumps beteende. De väljare som pendlar, som båda kampanjerna vill åt, är moderata republikaner samt konservativa demokrater. Mätningar visar att många i de grupperna tar illa vid sig av Trumps förolämpningar och öknamn på motståndare.

Hur ser det ut med valdeltagande och poströstande?

Mycket tyder på ett rekordhögt valdeltagande. Men lokala regler gör att räknandet kan dra ut på tiden. Dessa säger bland annat att poströster inte får börja hanteras förrän klockan sju på valdagens morgon samt att stämplade poströster som kommer in tre dygn efter valdagen ska räknas. Vinner Trump eller Biden en storseger i Pennsylvania spelar de sena poströsterna kanske mindre roll, men är det jämnt kan det dröja innan vi har ett resultat.
Och eftersom president Trump så uttalat kritiserat poströstande väntas fler republikaner rösta personligen i år, medan många demokrater poströstar av smittskyddsskäl. Det gör att Trump kan ha ledningen under valnatten, när rösterna från vallokalerna räknats, men att Biden kanske kommer i kapp senare.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons