Därför blir män sjukare av corona

Forskare kan ha funnit svaret på varför män blir sjukare än kvinnor av coronaviruset. Arkivbild.
Forskare kan ha funnit svaret på varför män blir sjukare än kvinnor av coronaviruset. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Under hela pandemin har siffrorna varit tydliga – män riskerar att bli sjukare.

Av alla patienter som fått intensivvård är en stor majoritet män. Nu tror sig forskare veta varför.

Annons

Annons

Det verkar som om svaret på mysteriet med varför män bli allvarligare sjuka ligger i biologin. Kvinnor utvecklar ett mer kraftfullt immunförsvar mot coronaviruset än män, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften Nature , och som SvD rapporterar om.

Studien är den första på expertgranskade på området och har gjorts av över 50 forskare vid det ansedda amerikanska universitetet Yale.

Enligt studien utvecklar coronasmittade kvinnor starkare försvar med så kallade T-celler som dödar virusinfekterade celler. Därmed stoppas infektionen från att spridas och kvinnor blir mindre allvarligt sjuka.

"Kvinnliga patienter som studerades utvecklade mer effektivt T-cellförsvar än män under covid-19-infektionen, även i högre åldrar", skriver forskarna.

Män, och särskilt äldre över 60 år, utvecklar däremot ett mindre effektivt T-cellsförsvar och blir därmed oftare allvarligt sjuka och dör, enligt studien.

Varför immunförsvaret reagerar på så olika sätt hos kvinnor och män vet man fortfarande inte.

Studien är dock liten. Forskarna analyserade 17 män och 22 kvinnor som behandlades på sjukhus. Flertalet var också över 60 år, vilket gör det svårt att dra slutsatser om hur immunförsvaret förändras med åldern.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons