Därför skakar börsen igen

I våras såg Stockholmsbörsen det största raset på en dag i modern tid – och nu skakar den återigen. Men läget är inte lika nattsvart nu, enligt en ekonom. Arkivbild.
I våras såg Stockholmsbörsen det största raset på en dag i modern tid – och nu skakar den återigen. Men läget är inte lika nattsvart nu, enligt en ekonom. Arkivbild.
EkonomiTT

USA-valet, brexit och en överraskande kraftig andra coronavåg. Tillsammans utgör de en cocktail av osäkerhet som får börsen att skaka i grunden.

Men läget är inte nattsvart som i våras, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Efter sommarens feststämning åker börsen återigen bergochdalbana. Stockholmsbörsen har backat närmare sex procent den senaste veckan – vilket gör att årets uppgång nästan är helt utraderad.

Enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, finns det en tydlig orsak: den andra våg av coronaviruset som nu tar ett grepp om stora delar av världen.

De flesta trodde nog att vi skulle se en andra våg, men det som har överraskat är kraften i den. Nya restriktioner och nedstängningar skapar en osäkerhet kring tillväxten och återhämtningen, och därmed också en osäkerhet kring företagens vinster, säger han.

Brexit och USA-val oroar

Men inte nog med det, dessutom stundar två viktiga världshändelser som kan sätta stora spår i ekonomin. Såväl det amerikanska presidentvalet som Storbritanniens utträde ur EU tickar närmare för var dag som går.

Det verkar som att aktiemarknaden gärna vill se Biden som president i USA, man bedömer att det är bäst för börsen. Så när vi nu ser i opinionsmätningarna att Bidens försprång krymper så blir det en osäkerhet där, säger Robert Bergqvist och fortsätter:
Och Storbritannien är en av världens största ekonomier som är oerhört viktig för Europa. Nu är man mitt uppe i brexitförhandlingarna och vet inte riktigt var det ska landa.

Annons

Annons

"Ger hopp"

Samtidigt lär börsfallet inte bli lika dramatiskt som det var under våren. Dels finns det förhoppningar om att ett vaccin inte är allt för långt bort, vilket är en viktig faktor enligt Bergqvist, och dels är restriktionerna som införs nu inte riktigt lika långtgående.

Man håller skolorna öppna och lägger större vikt vid de ekonomiska konsekvenserna. Det är någonting som jag tror ger aktiemarknaden ett visst hopp.

Robert Bergqvist tror även att vi kommer att få se mer stödpolitik i form av förlängda krisstöd och finanspolitiska stimulanser under hösten, från såväl regeringar som centralbanker.

TT: Så även om det är skakigt nu, så tror du inte att det blir lika illa som i våras?

Nej, jag tror inte att det blir så, säger Robert Bergqvist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons