A-
A+

De blå zonerna: Här lever man till hundra

Saturnino Lopez, 94, bor i byn Dulce Nombre i Nicoya Peninsula, en av världens fem blå zoner.
Saturnino Lopez, 94, bor i byn Dulce Nombre i Nicoya Peninsula, en av världens fem blå zoner.
InrikesTT

I världen är medellivslängden 72 år, enligt Världshälsoorganisationen.

Men på vissa platser lever man långt längre än genomsnittet. I de så kallade blå zonerna lever fler än vanligt långt efter 100 år.

Annons

Annons

Clementina Espinoza, 91, och maken Agustin, 100, bor i Nicoya Peninsula. Där är 1010 personer 90 år eller äldre.
Clementina Espinoza, 91, och maken Agustin, 100, bor i Nicoya Peninsula. Där är 1010 personer 90 år eller äldre.
Trots sin höga ålder fortsätter Clementina Espinoza ta hand om sin trädgård.
Trots sin höga ålder fortsätter Clementina Espinoza ta hand om sin trädgård.
Här finns det flest hundraåringar per 10 000 invånare.
Här finns det flest hundraåringar per 10 000 invånare.

Tidigt varje morgon vaknar 94-åringen Saturnino "Sato" Lopez. Sedan går han ut, hugger ved och tar långa promenader.

Jag mår bra i min ålder för att Herren ger mig styrka och gör att jag kan gå med lätthet. Jag går ut, promenerar en kilometer eller fyra och går tillbaka hem, säger Lopez till AFP.

Lopez granne Clementina Espinoza är 91 år gammal och hennes make Agustin är 100. Espinoza har levt längre än sex av sina 18 barn.

Trots sin höga ålder håller hon fortfarande fast vid sina rutiner, går sakta men stadigt runt i sin trädgård, kastar majs till kycklingarna, förbereder sina måltider och diskar upp efteråt.

Lopez och Espinoza bor i Nicoya Peninsula i nordvästra Costa Rica. En plats som skiljer ut sig från resten av världen – för där lever man väldigt länge.

Där är 1 010 personer 90 år eller äldre. Dessa personer har bott i Nicoya Peninsula hela sina liv. Byn där Lopez och Espinoza bor heter Dulce Nombre, eller sött namn på svenska.

På landet är livet mer stillsamt, säger Espinoza och fortsätter:
Man är mer avslappnad och det finns inte så många faror.

Blå zoner – där man lever längre

Nicoya Peninsula är en av världens fem så kallade blå zoner – områden där medellivslängden är särskilt hög. De andra zonerna är Loma Linda i Kalifornien och öarna Sardinien i Italien, japanska Okinawa och grekiska Ikaria.

De fem blå zonerna är spridda över hela världen. Men de gemensamma faktorerna är det varma klimatet, att de har nära till havet och att de är mindre och avlägsna platser.

Den speciella livsstilen som invånarna har sägs också bidra till den längre livslängden.

Människorna bosatta i de blå zonerna vardagsmotionerar, går inte i pension, stressar inte, har ett socialt nätverk och äter hälsosamt och till stor del växtbaserat.

I Nicoya Peninsula där Lopez bor består kosten till största del av ris och bönor, sedan frukt, avokado och lite kött.

Ytterligare en del som är gemensamt bland invånarna i de blå zonerna är att ha mål i livet. Något som är kritiskt för att åldras väl, enligt Aleyda Obando som arbetar på ett socialförsäkringskontor i Nicoya.

De tackar Gud för att de lever och gör upp planer, planterar någonting och träffar vänner. Det är en kombination av allt detta som gör att människorna här håller längre, säger Aleyda Obando till AFP.

Annons

Annons

Här finns det flest svenska hundraåringar

Den svenska kommunen som toppar listan över flest hundraåringar per invånare är Västerbottniska Bjurholm med tre personer som har levt i ett sekel (2394 invånare totalt), följt av Arjeplog och sedan Norsjö.

Karin Modig, docent på Karolinska institutet, har forskat kring livslängd. Hon säger att platserna där människor lever längre än andra ofta är mer isolerade och att det oftare är landsbygd än storstad.

För Sveriges del finns en viss socioekonomisk bild av det hela. Det är en stor skillnad i medellivslängd som hänger ihop med utbildningsnivå och inkomstnivå. Där skiljer det många år i medellivslängd. Det är också möjligt att det finns en genetisk aspekt av det hela.
När det kommer till små kluster där många når en hög ålder är det mycket möjligt att det kan finnas en genetisk komponent där, fortsätter hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.