A-
A+

De får de första Bennypriserna

2020 och 2021 års Bennypristagare Lisa Nilsson och Binta Coker.
2020 och 2021 års Bennypristagare Lisa Nilsson och Binta Coker.
KulturTT

Artisten Lisa Nilsson och dansaren och koreografen Binta Coker blir de första att ta emot Bennypriset, som delas ut till Benny Fredrikssons minne.

Det känns väldigt rörande och fint, säger Lisa Nilsson till TT.

Annons

Annons

Anne Sofie von Otter (mitten) med de två Benny-pristagarna Lisa Nilsson och Binta Coker.
Anne Sofie von Otter (mitten) med de två Benny-pristagarna Lisa Nilsson och Binta Coker.
Bennypriset delas ut till minne av Benny Fredriksson, som gick bort våren 2018. Arkivbild.
Bennypriset delas ut till minne av Benny Fredriksson, som gick bort våren 2018. Arkivbild.

Förra sommaren skulle Lisa Nilsson ha blivit först ut att ta emot det nyinstiftade Bennypriset, men då satte pandemin stopp för utdelningen.

Jag känner mig mycket hedrad och uppmuntrad och jag blev väldigt rörd när jag fick beskedet. Jag har burit på den här hemlisen ett tag nu. Men att få göra en vettig prisutdelning kändes värt att vänta på, säger Lisa Nilsson.

Bennypriset på 100 000 kronor instiftades förra året och delas årligen ut till kulturskapare som i Benny Fredrikssons anda "drivs av en stark kärlek till sin konst" och "har en vilja att nå ut brett". Kopplingen till den tidigare chefen för Stadsteatern gör att priset betyder extra mycket för Lisa Nilsson, som minns Fredriksson med värme.

Benny har betytt väldigt mycket för mig och de artistiska och skådespelarmässiga steg som jag tog under hans beskydd, säger hon.

"Jättestort för mig"

När Nilsson fick reda på att hon skulle få priset hade hon ett år med personlig sorg och ekonomiska bekymmer bakom sig, berättar hon.

Att då få ett samtal med en vänlig röst som berättar om ett pris, och att den person som bär prisets namn är en person som jag har sörjt och hade förmånen att kalla min vän – det känns väldigt rörande och fint och jag ska göra mitt bästa för att hedra det här.

2021 års pristagare är dansaren och koreografen Binta Coker, som uppmärksammas för sitt arbete med att dansa och lära ut jamaicansk dancehall.

Det känns jättekul att ha fått det här priset för det arbete som jag har gjort och fortfarande gör. Det är den första utmärkelsen som jag får och det är jättestort för mig, säger hon.

Annons

Annons

"Väldigt olika personer"

Binta Coker tror att priset kan få stor betydelse för hennes arbete i framtiden.

Jag tror att det kommer att betyda jättemycket. Både utmärkelsen i sig men också pengarna kommer att hjälpa mig jättemycket att fortsätta utveckla arbetet som jag gör med dansen och ungdomarna. Det känns som att det här är starten på nästa steg i min dans.

Bennypriset finansieras gemensamt av Kulturhuset Stadsteatern och Benny Fredrikssons änka, operasångerskan Anne Sofie von Otter.

Det är kul just att det är två väldigt olika personer, men det finns många olika sorters kulturarbetare. Det är väldigt roligt att en av dem inte är lika jättekänd som Lisa. Men hon har jobbat jätteintensivt i det fördolda och förtjänar att lyftas fram, säger von Otter.

"Någon som kan och vill"

Benny Fredriksson var i många år chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2018 tog han sitt liv några månader efter att han lämnat jobbet i samband med ett mediedrev mot honom. Anne Sofie von Otter tror att Benny Fredriksson hade uppskattat valet av pristagare.

Han gillade att jobba med Lisa och ville ha henne tillbaka till teatern, och han hade garanterat gillat Binta. Hon är någon som inte finns i mitten av scenen utan håller på lite utanför. Någon som är begåvad och som kan och som vill. Det var hans grej, säger hon.

Prisutdelningen sker 29 augusti på Parkteaterns scen i Galärparken i Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!