A-
A+

De gör klubbpremiär när restriktionerna slopas

Ungdomarna är glada och kan nu gå ut för första gången utan restriktioner. Viktor Björnerud, 18, Emil Scott, 18, Max Lundquist 18, Douglas Bäckström, 18, Ingrid Järdersten, 16.
Ungdomarna är glada och kan nu gå ut för första gången utan restriktioner. Viktor Björnerud, 18, Emil Scott, 18, Max Lundquist 18, Douglas Bäckström, 18, Ingrid Järdersten, 16.
InrikesTT

De flesta kvarvarande pandemirestriktionerna slopas i dag och för serveringsställen tas de bort helt. För vissa är det en större händelse än för andra.

De som har fyllt 18 under pandemin får nu sina allra första utekvällar – utan restriktioner.

Vi har väntat på det här, säger 18-åringen Emil Scott.

Annons

Annons

Ella Lambert, 18, och Jenni Kuronen, som fyller 18 på fredag. Ella Lambert har varit 18 sedan en tid tillbaka och nu kommer hon att få ha sin första klubbupplevelse utan restriktioner: 'Det känns så bra.'
Ella Lambert, 18, och Jenni Kuronen, som fyller 18 på fredag. Ella Lambert har varit 18 sedan en tid tillbaka och nu kommer hon att få ha sin första klubbupplevelse utan restriktioner: "Det känns så bra."
Linnea Engqvist, 18, och Nathan Carlshamre, 20, tycker att känns hoppfullt att samhället öppnar upp ytterligare.
Linnea Engqvist, 18, och Nathan Carlshamre, 20, tycker att känns hoppfullt att samhället öppnar upp ytterligare.

Den 29 september tas deltagartaken för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster bort. De kvarvarande restriktionerna för serveringsställen, som storlek på sällskap och avstånd mellan bord, försvinner helt.

Något som är en stor händelse för de gymnasieungdomar som nu får gå på uteställen och klubbar för första gången utan restriktioner.

Utanför Realgymnasiet i Liljeholmen i Stockholm, står Ella Lambert, 18 år, Jenni Kuronen, 17 år, och Wilma Wiberg, 17 år.

Ella Lambert fyllde 18 år för ett tag sedan och hon har väntat på att få kunna ha sin första klubbupplevelse utan restriktioner.

Jag har varit ute på bar och sådant men det är inte samma sak som att klubba, man har knappt fått stå upp. Det har inte varit lika kul. Men nu är vi jättetaggade.

De har planerat inför dagen då restriktionerna lyfts. En dag som har infallit med en bra tajming när Jenni Kuronens 18-årsdag är på fredag.

Då ska vi faktiskt på klubb. Det känns så bra.

"En lättnad"

Vanligtvis brukar det sista året på gymnasiet vara fyllt av fest och events inför den kommande studenten.

Att det nu blir lite mer som vanligt känns jätteroligt, säger Linnea Engqvist, som är 18 år och sistaårselev.

Det känns som en lättnad, säger Nathan Carlshamre, 20 år, som står bredvid henne.

Inför den första helgen med slopade restriktioner har de andra planer än att gå ut, men de vet att kompisarna har planerat att gå på bar.

Under Linnea Engqvists och hennes klasskamraters gymnasietid har de inte upplevt någon student utan restriktioner.

Sedan vi började gymnasiet har ingen av treorna kunnat ha en riktig student. Så då har vi inte kunnat se traditioner och hur man har gjort tidigare. Samtidigt får vi chansen nu att ta bort vissa traditioner och lägga till nya saker i firandet.
Återuppfinna studenten, fyller Nathan Carlshamre i.

Annons

Annons

"Vi har väntat på det här"

I en klunga utanför Realgymnasiets ingång står 18-åringarna Viktor Björnerud, Emil Scott, Max Lundquist och Douglas Bäckström.

De är alla taggade på att äntligen få möjligheten att gå ut. Samtidigt är de lite oroliga för att restriktionerna ska återinföras om många kommer att vara ute när restriktionerna slopas.

Det är det värsta som kan hända, om de stänger ner igen, säger Max Lundquist.

Men denna händelse har de sett fram emot länge.

Det känns skönt. Vi har väntat på det här, säger Emil Scott.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.