De röstar – men vill inte bli stoppade i fack

Kiropraktorn Jeffrey Solomon bor i Miami i Florida och har registrerat sig som oberoende väljare inför presidentvalet. Han tycker att en kandidats person är viktigare än partitillhörigheten.
Kiropraktorn Jeffrey Solomon bor i Miami i Florida och har registrerat sig som oberoende väljare inför presidentvalet. Han tycker att en kandidats person är viktigare än partitillhörigheten.
USATT:s utsända

De är trötta på pajkastning, polarisering och internt partignabb. I vågmästarstaten Florida har mer än var fjärde väljare registrerat sig som oberoende, partilös.

Jag vill inte att någon sätter en etikett på mig, säger kiropraktorn Jeffrey Solomon.

Annons

Annons

Kiropraktorn Jeffrey Solomon bor i Miami i Florida och har registrerat sig som oberoende väljare inför presidentvalet. I presidentvalet tänker han rösta på demokraten Joe Biden men han tycker att en kandidats person är viktigare än partitillhörigheten.
Kiropraktorn Jeffrey Solomon bor i Miami i Florida och har registrerat sig som oberoende väljare inför presidentvalet. I presidentvalet tänker han rösta på demokraten Joe Biden men han tycker att en kandidats person är viktigare än partitillhörigheten.
Det är många som känner som jag, i synnerhet unga. Vi ser till kandidaten, inte partitillhörighet.

I kiropraktorns lummiga trädgård i södra Miami står inte bara hans mobila behandlingsklinik parkerad. Här trängs också skyltar med politiska budskap. Det är tydligt att Solomon planerar att rösta på Demokraternas utmanare Joe Biden i det amerikanska presidentvalet den 3 november. Men, understryker han, det har lite att göra med Bidens partitillhörighet.

Joe Biden inser vilken röra som skapats de senaste åren och verkar ha en plan för vad han ska göra åt den, därför får han mitt stöd. Många andra oberoende väljare resonerar likadant.

Öppna val?

Invid Biden-Harris-skyltarna under palmerna finns också plakat med budskapet "Rösta för Amendment 3 (tillägg 3)". Det är ett förslag som Floridaborna, parallellt med presidentvalet, ska folkomrösta om och som engagerar många oberoende väljare.

I korthet går det ut på att primärvalen och valen till lokala församlingar och delstatsposter ska öppnas för alla – till skillnad från nu då de hålls inom de två stora partierna (Republikanerna och Demokraterna) och väljare måste vara registrerade medlemmar. Med så kallade öppna val skulle fler aspiranter kunna kliva in på arenan, inte enbart de två dominerande partiernas.

Helt öppna val finns i dag i minst 21 av USA:s delstater, flera andra har delvis öppna processer, enligt informationssajten Ballotpedia.

Öppna val vore betydligt mer rättvist. På delstatsnivå spelar kandidatens person och de frågor han eller hon driver större roll än partitillhörighet, säger Solomon.

Annons

Annons

Skavde lite

Själv beskriver han sig som socialt liberal men skattemässigt och ekonomiskt konservativ. Det innebär att han befinner sig i en politisk mittfåra, till skillnad från de ideologiskt mer extrema ställningstaganden som Republikanerna respektive Demokraterna intagit nationellt.

Jag tror på jämlikhet, kvinnors rätt att välja om de vill genomgå en abort samt åtgärder mot klimatkrisen. Men jag vill också att mina skatter ska vara riktigt låga och att skattemedel används ansvarsfullt, säger han.

I flera år, parallellt med att Solomon var kiropraktor för tv-serien Miami Vice och behandlade delar av USA:s OS-trupper, var han medlem i Demokraterna – men det skavde alltid lite. Runt millennieskiftet ställde han upp i sitt första val och med åren blev det flera kampanjer både lokalt och till delstatsförsamlingen, dock utan seger. Han säger att han fick dåligt stöd från det egna partiet, att Demokraterna var ovilliga att hjälpa honom att kampanja.

Det kan ha att göra med att jag bor ett distrikt som brukar rösta republikanskt, de ville inte lägga pengar här. Men det var ändå frustrerande, säger han.

Största vågmästaren

Irriterad över det "hyperpartiska och galna" politiska klimatet lämnade han i fjol partipolitiken med målet att jobba för framtida öppna val. Det verkar han inte vara ensam om. Andelen Floridaväljare som registrerat sig som "oberoende" har ökat från drygt 24 procent vid det förra valet till över 26 procent i år.

Vi tänker själva, vi vill inte bli inplacerade i fack och vi ogillar de extrema former som partipolitiken tagit, säger Solomon om sin grupp.

Ökningen av antalet oberoende väljare bidrar ytterligare till bilden av Florida som en vågmästarstat, där det i presidentvalssammanhang pendlar mellan demokratisk och republikansk majoritet. Att Florida dessutom är så folkrikt att delstaten har hela 29 elektorer (störst bland vågmästarstaterna) gör dess väljare än mer attraktiva för presidentkandidaterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons