A-
A+

De ska bli klimatneutrala till 2030

Domkyrkan i Lund - en av de sju svenska städer som valts ut i ett EU-projekt för att bli klimatneutrala till år 2030. Arkivfoto.
Domkyrkan i Lund - en av de sju svenska städer som valts ut i ett EU-projekt för att bli klimatneutrala till år 2030. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Från Lund i söder till Umeå i norr har sju svenska städer valts ut bland de 100 som ska framstå som klimatexempel till år 2030, i ett nytt EU-projekt.

Både smart och klimatneutralt är ledordet.

Annons

Annons

En bra bit över 300 städer anmälde sig till EU-kommissionens projekt. 100 är nu utvalda – däribland Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Gävle och Umeå i Sverige.

"Den gröna omställningen är på gång över hela Europa just nu, men det finns alltid behov av vägvisare, som sätter ännu högre mål. De här städerna ska visa oss vägen mot en mer hälsosam framtid", hälsar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Städerna får nu dela på motsvarande 3,6 miljarder kronor under kommande år för att bli både grönare och smartare. De 100 utvalda ska ta fram "klimatstadskontrakt" för att visa hur de ska uppnå nollutsläpp på olika områden som energi, byggande, sophantering och transporter. Även de städer som inte valdes ut i det här skedet utlovas hjälp för att komma vidare.

Kontrakten är visserligen inte juridiskt bindande och inga straff hotar den som inte lyckas. Å andra sidan framhåller kommissionen behovet av att visa väg mot den totala klimatneutralitet till år 2050 som EU-länderna enats om.

"Vi måste skynda på Europas övergång till klimatneutralitet, avsluta vårt beroende av fossila bränslen och leverera fördelar som renare luft och lägre energiräkningar för våra medborgare", konstaterar digitaliseringskommissionären Margrethe Vestager i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.