A-
A+

De ska tävla i frågor om året

I 'Årets quiz' tävlar Margaux Dietz, Ola Forssmed, Anna Kinberg Batra, Patrick Ekwall, Anna Mannheimer, Edvin Törnblom i nutidskunskap. Programmet leds av Edward af Sillén. Pressbild.
I "Årets quiz" tävlar Margaux Dietz, Ola Forssmed, Anna Kinberg Batra, Patrick Ekwall, Anna Mannheimer, Edvin Törnblom i nutidskunskap. Programmet leds av Edward af Sillén. Pressbild.
TvTT

På nyårsdagen paras sex kändisar ihop och tävlar i sin kunskap om året som gått i det nya programmet "Årets quiz".

Det är ett perfekt sätt att avrunda året, säger programledaren Edward af Sillén.

Annons

Annons

Anna Kinberg Batra bildar tävlingspar tillsammans med Patrick Ekwall. Pressbild.
Anna Kinberg Batra bildar tävlingspar tillsammans med Patrick Ekwall. Pressbild.

Edward af Sillén har tidigare erfarenhet av att anordna frågesport just vid nyår, men då har det skett utan tv-kameror.

På nyårsafton brukar jag ha vänner på middag och så brukar jag hålla ett quiz som är just ett årsquiz där man sammanfattar året som gått. Jag tycker att det är en väldigt rolig tradition, säger han.

Frågorna handlar om allt från popkultur och sport till folkhälsa. Dessutom blir det musik i studion med gästartisterna Hanna Ferm och Darin, berättar af Sillén,

Vi blandar högt och lågt. Man ska överraskas av hur mycket man kommer ihåg, men samtidigt chockas av hur lite man kommer ihåg. Just nutidshistoria kan vara det svåraste som finns för att det hände så nyligen och det är så svårt att komma ihåg detaljerna.

Lagen som tävlar består av Anna Kinberg Batra och Patrick Ekwall, Edvin Törnblom och Margaux Dietz samt Ola Forssmed och Anna Mannheimer.

"Alla blir rasande"

Med deltagande i SVT:s "Muren" och Filip och Fredriks "Alla mot alla" i Kanal 5 har Anna Kinberg Batra snabbt skaffat erfarenhet av tv-quiz. Den tidigare M-ledaren har alltid gillat att vara med i frågetävlingar, men det är först på sistone som hon vågar göra det på tv.

I partiledartillvaron får man inte svara fel på någon fråga över huvud taget, för då blir alla rasande. Sedan förstod jag när vi gjorde "Muren" att man kan svara fel ibland och det gör inte så mycket och vi hade roligt ändå, och det var faktiskt en helt ny upplevelse för mig, säger hon.

Edward af Sillén har skrivit och regisserat film, teater och prisgalor, och han har suttit i juryn i "Talang". Med "Årets quiz" kan han även skriva dit programledare på meritlistan.

Det här känns pirrigt för en människa som allra helst står bakom kameran. Där har jag stått mest i mitt liv och trivts väldigt bra, men ibland är saker för roliga för att tacka nej till och så kändes det här, säger han.

Annons

Annons

Hoppas på tradition

Både af Sillén och Kinberg Batra hoppas att programmet ska bli en tradition i framtiden.

Det får publiken och SVT bestämma, men jag tror att det kommer att märkas att vi hade väldigt roligt när vi gjorde det här. Det viktiga när man gör quiz med Edward är inte att svara rätt på alla frågor utan det är att man trivs ihop och skrattar väldigt mycket, säger Anna Kinberg-Batra.

"Årets quiz" sänds på nyårsdagen i SVT1.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.