A-
A+

De styr talibanerna

Stridande talibaner patrullerar på den afghanska sidan av en gränsövergång till Pakistan. Extremiströrelsen kontrollerar nu Afghanistan.
Stridande talibaner patrullerar på den afghanska sidan av en gränsövergång till Pakistan. Extremiströrelsen kontrollerar nu Afghanistan.
AfghanistanTT

De är våldsamma, fruktade – och har gäckat västvärlden i årtionden. Sedan mitten av augusti kontrollerar talibanerna Afghanistan.

Men vem styr egentligen rörelsen? Här är fyra tongivande profiler.

Annons

Annons

Talibanernas högsta ledare Mawlawi Haibatullah Akhundzada.
Talibanernas högsta ledare Mawlawi Haibatullah Akhundzada.
Talibanernas medgrundare och politiske chef Abdul Ghani Baradar, fotograferad i den ryska huvudstaden Moskva tidigare i år.
Talibanernas medgrundare och politiske chef Abdul Ghani Baradar, fotograferad i den ryska huvudstaden Moskva tidigare i år.
Haqqani-nätverkets nu avlidne grundare Jalaluddin Haqqani, fotograferad 1998.
Haqqani-nätverkets nu avlidne grundare Jalaluddin Haqqani, fotograferad 1998.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid fotograferad vid förra veckans presskonferens i Kabul.
Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid fotograferad vid förra veckans presskonferens i Kabul.

.

Mulla Mawlawi Haibatullah Akhundzada, högste ledare:

Han beskrivs som en starkt religiös man som fördjupat sig i islamisk rättslära. Mawlawi Haibatullah Akhundzada ses som en något lågmäld, sammanhållande kraft – vars styrka mer ligger på det spirituella planet än det militära. Är dock en känd förespråkare av självmordsbombningar, enligt The New York Times. Akhundzadas son ska ha utfört ett självmordsdåd när han var 23 år gammal, något som ökade faderns anseende i rörelsen.

Akhundzada tog över ledarskapet 2016 när den dåvarande talibanledaren mulla Mansour Akhtar dödades i en drönarattack. Akhtar ska själv ha pekat ut honom som efterträdare i sitt testamente. Talibanerna var då splittrade och interna maktkamper pågick. Akhundzada lyckades snabbt säkra stöd från al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri vilket stärkte hans ställning.

Den högste ledaren tros vara i 50-årsåldern och beskrivs som en hårdför islamist som ligger bakom mycket av talibanernas extrema tolkning av islam. Fram till 2016 ska han ha undervisat och predikat i en moské i Kuchlak i sydvästra Pakistan, skriver India Today.

Det är troligt att Afghanistans nya styre kommer ha formen av ett råd som tillämpar sharialag, rapporterar afghanska Tolo News. Akhundzada har pekats ut som ordförande i rådet – men han lär lämna över det dagliga styret till någon annan.

.

Mulla Abdul Ghani Baradar, politisk ledare:

Baradar pekas ut av bedömare som den som sannolikt blir politiskt ansvarig. De senaste åren har han ansvarat för talibanernas politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamtal med bland annat USA ägt rum. Baradar rapporteras i nuläget arbeta med att styra upp ansvaret för bland annat säkerhetsfrågor och landets ekonomi.

Baradar återvände nyligen till den afghanska huvudstaden och det är han som rapporteras ha mött CIA-chefen William Burns i Kabul häromdagen.

Han växte upp i Kandahar, talibanernas födelseplats, och stred mot de sovjetiska styrkorna tillsammans med den mytomspunne, enögde predikanten mulla Omar. Tillsammans grundade de talibanerna i början av 1990-talet i det kaos som uppstod när Sovjetunionen drog sig tillbaka.

Baradar greps 2010 i Pakistan, i en operation utförd av CIA och Pakistan. Han satt i fängelse där till 2018, då han frigavs och begav sig till Qatar.

.

Sirajuddin Haqqani, chef för Haqqaninätverket:

Sirajuddin Haqqani sitter på dubbla stolar, genom sin höga ställning inom talibanerna och som ledare för det mäktiga och terrorstämplade Haqqaninätverket. Det grundades av hans nu döde far Jalaluddin Haqqani, som var en fruktad krigsherre och en av terrorledaren Usama bin Ladins mentorer, enligt USA:s antiterrormyndighet NCTC.

Den militanta gruppen har sitt högkvarter i det bergiga, klanstyrda gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. Den är ökänd för sina många brutala självmordsdåd och anses också ligga bakom ett stort antal kidnappningar och mord. Nätverket, som misstänks ha kopplingar till Pakistans underrättelsetjänst, har utfört komplexa attacker mot ambassader, afghanska styrkor och tidigare Natopersonal i Afghanistan.

Haqqaninätverket, genom Sirajuddin Haqqanis farbror Khalil Haqqani, rapporteras nu ha fått i uppdrag av talibanerna att sköta säkerheten i huvudstaden Kabul, skriver Voice of America med hänvisning till brittiska underrättelsekällor.

Sirajuddins yngre bror Anas uppges också spela en viktig roll i talibanernas samhällsbyggande. Häromdagen träffade han den tidigare presidenten Hamid Karzai och förre chefsministern Abdullah Abdullah, enligt The New York Times.

.

Zabihullah Mujahid, talesperson:

Zabihullah Mujahid förvånade många i världspressen när han visade sitt ansikte vid talibanernas första presskonferens efter maktövertagandet. Han har i åratal fört en skuggliknande tillvaro där han främst kommunicerat med journalister via telefon och textmeddelanden. Vissa beskriver honom som hårdför, men en BBC-reporter som följt honom i flera år skriver att han är "ganska moderat och trevlig".

Mycket lite är känt om Mujahid, det har till och med gått rykten om att flera personer figurerar bakom namnet. Enligt Al Jazeera tillträdde han 2007, när talibanernas tidigare talesperson Muhammad Hanif greps.

Andra viktiga personer som synts i samband med maktövertagandet: mulla Yaqoob, chef för talibanernas mäktiga militärkommission och son till talibangrundaren mulla Omar, samt Abdul Qahar Balkhi, som sitter i talibanernas kulturkommission.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!