A-
A+

Deadline för Löfven i regeringsfrågan

Stefan Löfven har till midnatt på sig. Arkivbild.
Stefan Löfven har till midnatt på sig. Arkivbild.
PolitikTT

Stefan Löfven har fram till midnatt på sig.

Då måste han besluta sig för att utlysa extraval eller ge sig in i talmansrundor.

Annons

Annons

Förra måndagen skrevs historia då en riksdagsmajoritet på 181 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Det var den tolfte omröstningen av det slaget och den första som slutade med ett nederlag för regeringschefen.

Statsministern har fram till klockan 23.59 på måndagen på sig att besluta om det ska bli extraval, som i så fall ska hållas inom tre månader, eller att avgå.

Då blir han formellt entledigad av talmannen som sedan inleder så kallade talmansrundor – samtal med partiledarna – i ett försök att hitta ett nytt regeringsunderlag.

Misslyckas det? Då blir det extraval ändå.

Inget nytt januariavtal

Under veckan som gått har det gjorts flera utspel från partierna.

Centerledaren Annie Lööf meddelade i onsdags att partiet är berett att släppa kravet på fri hyressättning i nyproduktion – den omtalade "punkt 44" i det 73 punkter långa januariavtalet mellan regeringspartierna, Centern och Liberalerna – och förhandla om januariavtalet. Men för att göra det krävs att Liberalerna är med på tåget och L bekände snart därefter färg och avvisade den utsträckta handen från C.

I stället började både högern och vänstern i riksdagen en dragkamp om att få med C på ett samarbete. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skickade på midsommardagen ett brev till sin centerpartistiske kollega, där sex gemensamma sakpolitiska intressen mellan C och M pekades ut, sex punkter som ligger på Annie Lööfs önskelista.

Men för att en högerregering ska kunna få majoritet i riksdagen krävs det att Centern gör gemensam sak med inte bara Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – utan även Sverigedemokraterna.

”Centerpartiet kommer inte att samarbeta med ett främlingsfientligt populistparti som SD”, meddelade Centerns vice ordförande Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Annons

Annons

V sträckte ut handen

I söndags sträckte även Vänsterpartiet ut en hand mot Centern. V uttryckte förhandlingsvilja och meddelade att man är redo att lägga krav på stora skattehöjningar åt sidan.

Men C slog bort den handen.

"Det är uppenbart många som ser samsyn med Centerpartiet i många frågor. För oss visar det att det rimligaste i detta läge är samarbeten i den breda politiska mitten i svensk politik, inte genom budgetförhandlingar med V eller SD", sade Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar till TT.

Konstellationen S, MP och V behöver lägga till Centerns 31 mandat för att precis nå upp till den magiska mandatgränsen 175.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!