A-
A+

"Delta" sprider sig – oro inför brittisk öppning

En man i London tar ett covid-test. Smittspridningen i Storbritannien domineras nu av den indiska varianten. Arkivbild.
En man i London tar ett covid-test. Smittspridningen i Storbritannien domineras nu av den indiska varianten. Arkivbild.
StorbritannienTT

Den indiska virusvarianten, nu även kallad delta, dominerar spridningen av covid-19 i Storbritannien.

Uppgifter om att den är extra smittsam och att spridningen bland skolbarn ökar väcker oro för att landet inte kommer att kunna öppna som planerat.

Annons

Annons

Premiärminister Boris Johnson vid ett besök på en grundskola i England tidigare under våren. Delta-varianten sprider sig nu bland skolelever, visar det sig. Arkivbild.
Premiärminister Boris Johnson vid ett besök på en grundskola i England tidigare under våren. Delta-varianten sprider sig nu bland skolelever, visar det sig. Arkivbild.

För ungefär tre veckor sedan tog britterna ännu ett kliv mot ett mer normalt liv under coronapandemin, när flera virusrestriktioner lättades i såväl England som Skottland och Wales. Den 21 juni är det dags för nästa steg i England. Då kommer alla begränsningar vad gäller sociala kontakter att tas bort. Men – det bygger förstås på att smittspridningen hålls i schack.

Flera forskare varnar nu för att landet kan vara på väg in i en ny våg, precis inför öppningen den 21 juni, enligt tidningen The Guardian. Ny statistik visar att spridningen återigen tagit fart. Antalet covid-19-infektioner i England fördubblades den sista veckan i maj, rapporterar Reuters – något som tros ha koppling till förekomsten av den indiska virusvarianten, eller delta som är en nyare benämning. R-talet, som visar antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till, beräknas ligga på mellan 1,0 och 1,2, att jämföra med mellan 1,0 och 1,1 förra veckan.

Oftare sjukhusvård?

Experter vid hälsomyndigheten Public Health England (PHE) gör bedömningen att Delta nu är den dominerande virusvarianten i Storbritannien. The Guardian rapporterar även om tidiga forskningsresultat som tyder på att risken att behöva sjukhusvård ökar med delta, jämfört med alpha – den variant som upptäcktes i Storbritannien och även kallats B.1.1.7. Dessutom verkar delta mer smittsam än alpha.

Den indiska varianten har bland annat börjat sprida sig bland skolelever i England: 39 utbrott eller klustersmittor konstaterades på grund- och gymnasieskolor under sista veckan i maj, att jämföra med tre i slutet av april.

Annons

Annons

"En hel istid"

Inget av det som framkommit hittills verkar dock ändra planerna på att släppa restriktionerna om tre veckor. Källor nära premiärminister Boris Johnson säger att det finns en viss oro kring ökningen av antalet fall kopplade till delta, men att inget i nuläget pekar mot att öppnandet måste skjutas på framtiden.

Han vill inte skjuta fram öppningen. Men tre veckor är som en hel istid i politiken, säger en nära allierad till Johnson enligt The Guardian.

I ljuset av smittspridningen beslöt den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon i veckan att sätta återöppnandet där på paus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!