-
+

Demonstrant sköts i huvudet – dog på sjukhus

Protesterna i Myanmar har pågått i två veckor.
Protesterna i Myanmar har pågått i två veckor.
MyanmarTT

En 20-årig kvinna som sköts i huvudet förra veckan under protesterna mot militärkuppen i Myanmar har avlidit.

Samtidigt inför fler västländer nya sanktioner mot juntan.

Annons

Annons

Tjugoåringen som sköts under en demonstration i Myanmars huvudstad Naypyidaw i förra veckan har nu dött på sjukhus.

Hon bekräftades död klockan elva på förmiddagen. Vi har skickat iväg kroppen för rättsmedicinsk undersökning, säger en läkare som inte vill namnges, till nyhetsbyrån AFP.

Välkomnas av demonstranter

Parallellt med beskedet fortsätter västländer att införa sanktioner mot ledande personer ur militärstyret, som bland annat fått sina tillgångar frysta. Senast Storbritannien och Kanada, vars agerande välkomnas av demonstranterna som förbereder sig för de protester som pågått i två veckor.

Sedan tidigare har USA infört sanktioner. Även svenska Sida har dragit in delar av utvecklingsstödet till Myanmar.

Myanmars junta har ännu inte reagerat på de senaste sanktionerna. Historiskt har generalernas intresse för omvärldens reaktioner och påtryckningar varit begränsat.

Sanktioner mot militära ledare är i stor utsträckning symboliska. Åtgärder för att straffa militärens företag kan däremot bli mycket mer effektiva, säger Mark Farmaner, chef för människorättsorganisationen Burma Campaign UK, till nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Betydande sektor

Efter nästan ett halvsekel av juntastyre står företag som är knutna till armén för en betydande del av Myanmars ekonomi, med verksamhet inom allt från bankväsendet till bryggerinäringen, telekomindustrin och transportbranschen.

Militärkuppen genomfördes den 1 februari, och gjorde slut på ett årtionde av stapplande folkstyre. Soldater förde bort civila politiker i gryningsräder, däribland ledaren Aung San Suu Kyi, som sedan dess hålls i fängsligt förvar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss