Demonstranter samlas i spänt Bangkok

Tusentals poliser är på plats i samband med att demonstranter samlas nära demokratimonumentet i Bangkok.
Tusentals poliser är på plats i samband med att demonstranter samlas nära demokratimonumentet i Bangkok.
ThailandTT-AFP

Över 1 000 personer har samlats för nya regeringskritiska protester i Thailands huvudstad Bangkok. Tusentals poliser har skickats till platsen, där 21 demonstranter greps under tisdagen.

Annons

Annons

Den regeringskritiska rörelsen, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, en omskriven grundlag och att premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgår.

Vissa av aktivisterna har även krävt reformer för landets auktoritära monarki. En av dem, Anon Numpa, uppmanar under onsdagen alla som samlas vid demokratimonumentet att hålla sig lugna då kungen och drottningen ska passera under eftermiddagen lokal tid.

Vi kommer att se provokationer från andra sidan, så snälla lita på mig – vi vill inte ha sammandrabbningar med någon. När den kungliga bilkortegen kommer, yttra inte svordomar, säger han.

Gulklädda monarkianhängare

Men monarkin har också anhängare. Hundratals motdemonstranter, klädda i den kungliga färgen gult, har samlats ungefär en kilometer från demokratimonumentet.

Under onsdagsförmiddagen uppger polisen att över 1 000 demonstranter samlats vid monumentet. Runt 14 000 poliser har skickats dit för att hålla situationen under kontroll.

En del av demonstranterna har bildat en mänsklig kedja.

Det här kan vara den sista kampen för Thailands demokrati. Jag måste göra det här om jag vill ha en bättre framtid, säger 18-åriga Attaporn.

Annons

Annons

Årsdag

På tisdagen greps 21 personer på samma plats under en protest. De gripna uppges ha varit samarbetsovilliga när myndigheterna försökte tömma området inför tisdagens bilkortege.

Dagens demonstration planeras på 47-årsdagen av studentupproret 1973, där 77 personer dödades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons