A-
A+

Demonstranter stormade Iraks parlament

Demonstranter i Irak tog sig in i parlamentet i Bagdad på onsdagen.
Demonstranter i Irak tog sig in i parlamentet i Bagdad på onsdagen.
IrakTT-AFP

Anhängare till den mäktige shiapredikanten Muqtada al-Sadr stormade parlamentet i Bagdad på onsdagen, men lämnade byggnaden frivilligt efter ett par timmar.

Protesterna spär på den politiska krisen i landet som fortfarande inte har någon ny regering, nio månader efter parlamentsvalet.

Annons

Annons

Polisen försökte stoppa demonstranterna, men bilder från den irakiska televisionen visade hur människor gick omkring i byggnaden, viftade med irakiska flaggor och jublade.

Premiärminister Mustafa al-Kadehmi varnade demonstranterna för att säkerhetsstyrkor skulle upprätthålla ordningen och skydda regeringsbyggnader och diplomatiska beskickningar i den så kallade gröna zonen.

Lämnade byggnaden

Men det krävdes en uppmaning från den shiamuslimska nationalisten Muqtada al-Sadr för att demonstranterna, efter omkring två timmar, skulle lämna parlamentsbyggnaden.

"Ert budskap har gått fram. . .ni har injagat skräck hos de korrupta", skrev han på Twitter och uppmanade demonstranterna att be en bön "innan ni återvänder hem oskadda".

Protesterna är de senaste i det oljerika landet som befinner sig i en politisk och socioekonomisk kris.

Sedan valet i oktober förra året är al-Sadrs grupp den största i parlamentet, men fraktionen saknar politisk majoritet vilket har lett till ett dödläge i bildandet av en ny regering.

Annons

Annons

Krisen har förvärrats

Demonstranterna protesterade mot att ett pro-iranskt block nominerat Mohammed al-Sudani till premiärminister, en tidigare minister och guvernör.

Jag är emot Sudanis kandidatur eftersom han är korrupt, säger demonstranten Mohamed Ali, 41 år, till AFP.

I förra månaden kastades Irak in i en ännu värre politisk kris efter att 73 parlamentsledamöter från al-Sadrs block avgått i ett försök att få slut på det politiska dödläget. 64 nya ledamöter tillsattes vilket gjorde att det pro-iranska blocket blev det största i parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.